U dobru i zlu, nedostatak sna jednostavno je neizbežan za novopečene mame - iako pravi opseg tog nedostatka malo nas shvata pre nego što beba stigne.

Ako ste trenutno u sličnoj situaciji, možda vam je teško i da za zamislite ali nauka pokazuje kako će novopečene mame moći ponovo da spavaju. 

"Istraživanja su proučavala gubitak sna povezan sa novorođenčetom i došlo se do zaključka kako roditelji prosečno izgube dva sata sna tokom noći u prvih pet meseci i zatim jedan sat tokom noći sve do bebine druge godine", objasnila je Keli Sulivan sa Medicinskog fakulteta u Džordžiji.

Ona i sama proučava nedostatak sna kod roditelja te objašnjava kako postoji velika razlika u obrascima spavanja kod žena bez dece u u poređenju sa majkama, čak i kad beba napuni godinu dana.

Nedavno istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je kako roditelji izgube 44 dana sna tokom prve godine bebinog života, s obzirom na to da u proseku spavaju oko pet sati svake noći.

Prema Sulivan, hrroični nedostatak sna može rezultirati posedicama dosta težim od hladne kafe i pokvarenog mleka: Povezan je sa većim brojem nesreća, problemima sa koncentracijom, lošim radom na poslu i gojaznosti.

Mame su više pogođene nego tate

Dobijanje potrebnog sna može da uključuje pomoć partnera, posebno kada je istraživanje pokazalo kako tate nisu jednako pogođeni nedostatkom sna kao mame.

"Svako dete u kući povezano je sa gotovo 50 posto povećanja u nedostatku sna kod žena. Sa druge strane, san muškaraca nije povezan s decom u kući", govori Sulivan.

Ona dodaje kako su razlozi ovakvog nepodudaranja izvan područja njenog istraživanja, ali veruje kako biološki faktori poputtrudnoće i dojenja igraju veliku ulogu u činjenici da žene dobijaju manje sna i odmora.