Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Primanja za porodilje niska, a naknade za decu kasne: Prvi problemi u primeni novog Zakona o finansijskoj podršci

Koliko dugo je potrebno da žena bude u radnom odnosu kako bi imala pravo na dostojanstvena primanja nakon porođaja i da li će se to promeniti, priča Slavica Đukić Dejanovic.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tek što je počeo da se primenjuje novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom, već su se pojavili prvi problemi. Mnoge majke negoduju zbog niskih naknada za porodiljsko bolovanje. Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da Vlada traži rešenja da minimalna primanja budu veća.

Kako bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva, ostaće sa 900 dinara mesečno.

Povezane vesti

Slavica Đukić Dejanović rekla je da je broj onih žena koje su dobile povećane naknade, ogroman, i da neka kašnjenja samo stvaraju zabunu, jer će do kraja ove budžetske godine sve majke koje su rodile drugo, treće, četvrto dete dobiti nadoknade - 10.000 za drugo dete do dve godine i do desete godine deteta, 12 odnosno 18.000 za treće, odnosno za četvrto dete.

Prema njenim rečima, razlog su administrativni su razlozi, a sredstva su obezbeđena i do 15. decembra te razlike će biti iznivelisane.

Sa druge strane, one majke koje su radile manje od 18 meseci, ugovorom o delu, imale privremene i povremene poslove, poljoprivrednice koje su nosioci gazdinstva, odnosno vlasnice, koje imaju zdravstveno osiguranje, ako taj status imaju značajno manje od 18 meseci, odnosno dve godine, kao i svuda u svetu, nemaju mnogućnost da im se nadoknadi ono što bi odgovaralo ličnom dohotku već se broj meseci koliko su radile deli sa 18, odnosno 24, objasnila je Đukić Dejanović.

Kako kaže, to jesu male sume i to je tema o kojoj se razgovara u Vladi.

"Ministar Zoran Đorđević sa saradnicima već razmišlja da se moramo odrediti minimum - koji neće dati ženi mesečno ispod hiljadu dinara jer neko ko je radio mesec dana pa se to podeli sa 18, koliko god da je plata to je malo", rekla je ona.

"Svaka trudnica podjednako važna" 

Ali to je mali broj žena, kaže ministarka i dodaje da je svaka trudnica podjednako važna.

"Vodimo vrlo ozbiljnu brigu, gledamo kolike su nam materijane mogućnosti da ne bismo napravili situaciju kao u nekim susednim zemljama - da obećamo neko davanje koje finansijski ne možemo da izdržimo jer su u pitanju sredstva iz budžeta", rekla je ona.

Mislim da ćemo već do kraja ove godine tražiti rešenja da minimum bude što je moguće veći za svaku trudnicu koja je radila makar jedan mesec, rekla je Đukić Dejanović.

Kako kaže ministarka, žene koje su najviše radile i najviše zarađivale imaju pravo na tri prosečne nadoknade, odnosno tri prosečne plate, ali se i tu traži mogućnost.

Prema njenim rečima, standard žene koja je trudna ili koja neguje svoje dete treba da bude tokom tog perioda onakav kakva je bio i kada je radila.

"Zaista mislim da će ministar Đorđević izaći na Vladu sa predlogom, a opseg u okviru koga se možemo kretati su finansije kojima raspolažemo. Međutim, smatram da treba taj minimum da bude takav, da se dostojanstvo trudnice održi i da taj maksimum obezbedi mogućnosti da standard održi kao i kada je radila", rekla je ona.

Povezane vesti

Ponavlja da se traže finansijske mogućnosti za to ali dodaje da ne treba zaboraviti da imamo neuporedivo više prava od svih u okruženju i od zemalja Evrope kojima težimo.

"Taj minimalac bi bio zavisio od finansija jer nemamo veću vrednost nego što je dete koje treba da se rodi", kaže ona.

Kako kaže, to znači da ćemo morati da dopunimo i izmenimo zakon o finansijskoj podršci porodice, jer mora da se popravlja i poboljšava.

"Finansijske mere su važne ali nisu jedine mere i 2017. i 2018. smo napravili korak od 7.000 milja. Prvi put žena sa sela ima ista prava kao učiteljica koja je u stalnom radnom odnosu i angažovana na poslovima na neodređeno vreme", zaključila je Slavica Đukić Dejanović.

Koliko dugo je potrebno da žena bude u radnom odnosu kako bi imala pravo na dostojanstvena primanja nakon porođaja i da li će se to promeniti, priča Slavica Đukić Dejanovic.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica