Nedavno istraživanje sugeriše da zabavljanje roditelja igricama na mobilnom telefonu umesto da posmatraju kako njihova deca grade kule u pesku, šteti međusobnim odnosima roditelja i dece i dovodi do problema u ponašanju dece.

Deca s nedovoljno odgovarajuće podrške i pažnje roditelja uglavnom su frustrirana i hiperaktivna, pokazuje studija koju je objavio časopis Pediatric Research. Oni cvile, ljute se i imaju izlive besa, upozoravaju naučnici nakon sprovedenog istraživanja u toku kog su pratili ponašanje 183 para roditelja i njihove dece u starosti do 5 godina.

Tokom šestomesečnog perioda istraživanja roditelji su izveštavali o sopstvenoj upotrebi tehnologije i opisivali ponašanje dece.

U gotovo svim slučajevima vreme provedeno uz razne uređaje, čak i kada je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju između roditelja i deteta. I majke i očevi su primetili da su ti prekidi uticali na detetovo ponašanje i povećali njihov nivo stresa.

Takve situacije su raširena realnost života u 21. veku. Roditelji su naviknuti da se okrenu popularnim sredstvima kako bi "napravili pauzu" pa onda, na primer, američki roditelji provode najmanje 9 sati dnevno gledajući televiziju ili surfujući internetom na računarima, tabletima ili pametnim telefonima.

Ako su pritom roditelji dodatno nezadovoljni sopstvenom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se češće priklanjaju digitalnoj tehnologiji, igranju igrica i slično.

Neki roditelji koriste raznu tehnologiju kako bi se malo odmorili od dece, čak i kad ona mole za njihovu pažnju. U studiji se navodi kako direktan kontakt i komunikacija s detetom treba da bude u fokusu.

Naučnici predlažu da se odvoji određeno vreme u toku kog se neće upotrebljavati tehnologija i predlažu roditeljima da u parku pre čitaju novine nego mobilni, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose s decom od razgovora ili surfovanjanja po mobilnom, prenose mediji.