Preuske gaće ubijaju spermatozoide, pokazuju rezultati američke studije objavljene u časopisu Human Reproduction.

U poređenju sa muškarcima koji nose uske slip gaće, muškarci koji biraju bokserice imaju veći broj i koncentraciju spermatozoida, a njihova pokretljivost je takođe bolja.

Tim naučnika pod vođstvom Lidije Minez sa harvardske T.H.Chan škole za javno zdravlje u Bostonu, sproveo je studiju na spermatozoidima 656 muškaraca normalne telesne težine u dobi 18-56 godina, čije su se partnerke tamo lečile od neplodnosti.

Ustanovili su kako je kod muškaraca koji su preferirali bokserice koncentracija spermatozoida bila za 25 odsto veća od one u uzorku ispitanika koji su nosili slip gaće.

Razlog je niža temperatura oko testisa, jer je već od ranije poznato da uspešna proizvodnja spermatozoida traži temperaturu koja je oko 4 Celzijeva niža od prosečne telesne temperature.

Preuske gaće tako drže testise stisnutima i preblizu telu, što rezultira smanjenjem broja spermatozoida. Pritom se testisi zagreju, što nepovoljno utiče na razvoj zdravih spermija i na njihovu koncentraciju.

To je potvrdio i Ričard Šarp, profesor u penziji sa edinburškog Uno+iverziteta, koji se bavi istraživanjima u Centru za reproduktivno zdravlje. Šarpe nije učestvovao u američkoj studiji.

Sa time se slaže i profesor endokrinologije oksfordskoga Centra za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam Ešli Grosman.

Istovremeno naučnici širom sveta ukazuju na rupe u studiji koje ostavljaju mesta sumnjama. Zapravo, iako su ispitanici u bolničkim ustanovama na analizu dali uzorke spermatoozoida i krvi, odgovori na pitanja o donjem vešu su bili subjektivni i zato verovatno nepouzdani.

Napomenuli su i da se nije radilo o kliničkom istraživanju, koji je zlatni standard u svim vrstama zdravstvenih istraživanja, nego da je bila rieč o statistički značajnim korelacijama, koje mogu ukazivati samo na moguće uzroke.

"Neplodnost nesumnjivo nije samo ženski problem. Reprodukcija je ipak timski rad. Svejedno, verujem kako ćemo još malo proučavati muški doprinos kad je plodnost u pitanju", rekao je autor studije dr. Džordž Čavaro.