Žene čija je ishrana bogata svežim voćem i povrćem, ribom, maslinovim uljem, imaju veće izglede za uspešnu potpomognutu oplodnju, kažu naučnici. 

Nakon studije u kojoj su učestvovale 244 žene na klinici za potpomognutu oplodnju u Atini, pokazalo se da su izgledi za uspešno začeće bili veći kod onih koje su šest meseci pre postupka vantelesne oplodnje (VTO) konzumirale tzv. "mediteransku prehranu". 

Žene iz grupe koja se hranila mediteranskim načinom ishrane "imale su 65 do 68 posto veće izglede za uspešnu trudnoću od onih koje nisu", objavili su naučnici. One su takođe imele i 35 posto veće izglede da će na svet doneti zdravu bebu. 

Dugo je poznato da je mediteranska ishrana, popularna u Grčkoj, Italiji i Španiji, odlična za zdravlje. Ona podrazumeva malo crvenog mesa, a mnogo voća i povrća, mahunarki, ribe, neprerađenih žitarica i maslinovo ulje.

"One žene koje pokušavaju da začnu trebalo bi podsticati da jedu zdravo, na primer - mediteranski. To je važna poruka našeg istraživanja", rekao je koautor studije, profesor Nikos Janakuris sa Univerziteta u Atini. 

Naučnici napominju da se rezultati istraživanja mogu primenitii na sve žene koje žele da zatrudne jer je u studiju bila uključena specifična grupa inače zdravih žena u postupku vantelesne oplodnje. 

Ali naglašavaju da je ovo još jedan dokaz koliko je zdrava ishrana korisna. 

"Sve je više dokaza da ishrana i način života utiču i na prirodnu i na potpomognutu oplodnju", rekao je saradnik istraživanja Adam Balen iz centra za reproduktivnu medicinu u Lidsu.