Deca su puna mudrosti kada su u pitanju sitnice i stvari koje čine život ispunjenim. Često ih ne slušamo kada su neke ozbiljnije teme u pitanju ali često nenamerno odgovore na pitanje koje muči svakog čoveka - šta je svrha i značaj života?

Alaster Mekalpin, pedijatar iz Kejptauna u Africi, odlučio je da postavi par filozofskih pitanja svojim malim pacijentima koji se bore sa teškim bolestima. Pitao ih je u čemu su najviše uživali tokom života, kao i mestima i stvarima koja su ih činila srećnim, a rezultate svog istraživanja postavio na Tviter.

Niko od klinaca nije rekao kako bi želeo da više vremena provodi na Fejsbuku ili gledajući crtaće. Takođe, oni se nisu svađali sa drugim osobama u bolnici.

Ipak, mnogo njih je pričalo o osećanju dok se igra svojim ljubimcem. Ovaj lekar često je čuo je odgovore poput: "Volim Rufusa, njegovo čudno lajanje mi je uvek smešno" ili "Volim kada se Džini usuška kod mene dok spavam i prede".

Deca su rekla da obožavaju uspomene sa mora, naročito plivanje i pravljenje dvoraca od peska. Svako od njih voli sladoled, igračke i da obožavaju kada im se čitaju priče za laku noć, naročito kada ih čitaju mame i tate:

"Hari Poter me je učinio hrabrim", "Volim priče o svemiru", "Kada ozdravim, želim da budem sjajan detektiv kao Šerlok Holms", tvitovao je lekar uz poruku: "Ljudi, čitajte svojoj deci".

Skoro svako dete je navelo dobrotu kao najbolju osobinu, takođe, vole ljude koji umeju da ih nasmeju.

"Smeh nas oslobađa od bola", "Taj mađioničar je bio tako blesav. Spale su mu pantalone i nisam mogao da prestanem da se smejem","Moj tata pravi smešne face i to mnogo volim", napisao je Mekalpin neke od dečijih odgovora na svom Tviter profilu.

Osvrnuli su se i na neke tužne trenutke. Deca kažu kako su zabrinuti kako će se njihovi izboriti sa tugom kada njih više ne bude.

"Nadam se da će mama biti dobro. Izgleda mi tužno", "Tata ne treba da brine, uskoro će me videti ponovo", "Bog će brinuti o mami i tati kada mene ne bude".

Ostali su pomalo žalili što nisu provodili manje vremena brinući o tome šta drugi ljudi misle o njima. Klinci su oduševljeni ljudima koji ih tretiraju na prirodan način, i sećaju se drugara koji su ih posetili u bolnici bez obzira na to što im je kosa opala zbog ožiljaka nakon operacije.

Mojim pravim prijateljima nije smetalo kada mi je kosa opala", "Džejn je došla u posetu posle operacije i nije čak ni primetila veliki ožiljak", rekla su deca.

Na kraju, pedijatar navodi da je najveće bogatstvo koje deca navode - provođenje vremena sa porodicom. Ništa im nije važnije od toga.

"Mama i tata su najbolji", "Sestra me uvek grli najjače", "Niko me ne voli tako kao mama".

Mekalpin je u svojoj poslednjoj objavi o dečijim porukama na samrti napisao:

"Odnesite ovu poruku kući:

Budite fini. Čitajte. Provodite više vremena sa porodicom. Idite na plažu. Grlite svog psa. Recite osobi koju volite šta osećate. Za ovim stvarima deca žale što nisu radila češće, ostalo su samo detalji. Da, i ližite sladoled."