Dojenje bebe godinu dana smanjuje rizik da majka doživi srčani udar kasnije u životu, pokazalo je istraživanje. Ista studija je pokazala da što duže majka doji bebu, to ima bolje efekte na njeno kardiovaskularno zdravlje.

Neka ranija istraživanja su pokazala da majke imaju kratkotrajne zdravstvene dobrobiti od dojenja, uključujući gubitak viška kilograma, niži holesterol i krvni pritisak, kao i niži nivo glukoze u trudnoći.

Međutim, dugoročni efekti dojenja na razvijanje kardiovaskularnih bolesti kod majki nisu bili sasvim razjašnjeni.

Sada je nova studija pokazala da žene koje godinu dana doje svoje dete imaju gotovo deset odsto manji rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti ili da dožive infarkt kasnije u životu.

Istraživanje

Istraživači sa tri prestižna univerziteta  - Oksford, Kineske akademije medicinskih nauka i Univerziteta u Pekingu analizirali su podatke 289.573 Kineskinja starosti 51 godinu. Te žene su u proseku dojile svoju decu godinu dana.

Analizirajući njihove podatke o zdravlju, naučnici su došli do zaključka da su žene koje su dojile svoju decu izložene devet odsto manjem riziku od srčanih bolesti i osam odsto manjem riziku od infarkta.

Takođe, kod svake žene koja je dojila svoje dete dve godine ili duže, rizik od srčanih bolesti je bio 18 odsto niži, a rizik od srčanog udara 17 odsto niži u odnosu na žene koje nisu dojile decu.

Stručnjaci dodaju da je svakih "dodatnih" šest meseci dojenja bebe povezano sa četiri odsto nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i tri odsto nižim rizikom od srčanog udara.

Oni naglašavaju da su u obzir bili uzeti i faktori rizika kardiovaskularnih bolesti, poput pušenja, visokog krvnog pritiska, gojaznosti, dijabetesa i fizičke aktivnosti.

Dojenje obnavlja metabolizam majke

Glavni istraživač dr Sejn Peters kaže da se efekat dojenja na zdravlje majke može objasniti bržim "resetovanjem" njenog metabolizma nakon trudnoće.

"Trudnoća drastično menja metabolizam majke jer se u trudnoći skladište masti kako bi se obezbedila energija neophodna za rast i razvoj bebe, kao i da dojenje kada beba dođe na svet. Dojenje pomaže da se te masti nakon porođaja brže i bolje eliminišu", kaže dr Peters.

Stručnjaci zato naglašavaju da bi svaka majka koja može trebalo da doji bebu, zarad svog i bebinog zdravlja.