Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prestanak dojenja u prvih šest meseci šteti bebinom zdravlju

Mame koje prestanu da doje svoju bebu u prvih šest meseci njenog života povećavaju šansu od nastajanja opasnog oboljenja u bebinom budućem životu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Bebe koje majke doje manje od šest meseci imaju 40 odsto veći rizik od oboljenja jetre, dok su ti izgledi kod gojaznih majki dvostruko veći.

Deca koju majke ne doje ili prestanu to da rade u prvih šest meseci na taj način povećavaju šansu od nastajanja bezalkoholne bolesti masne jetre kod dece za 40 odsto u kasnijem životu, pokazala su nova istraživanja. 

Takođe je utvrđeno da gojaznost majke može da udvostruči taj rizik, što može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući i cirozu, potencijalno opasnu po život. 

Istraživanje je pokazalo i da pušenje u ranim danima trudnoće može da napravi detetu problem sa jetrom kada se nađe u tinejdžerskom uzrastu. 

Povezane vesti

Podaci do kojih se došlo istraživanjima iz Australije pokazala su da alarmantan broj žena zdravlje svoje bebe dovodi u opasnost. Tek 17 odsto Britanki doje svoju decu u trećem mesecu, dok tek svaka druga Amerikanka to čini tokom šest meseci od rođenja bebe. 

“Ova studija ima za cilj da podstakne zdraviji stil života pre i za vreme trudnoće, ali i da sugeriše duže dojenje budućih generacija”, rekao je doktor Ojekoja Ajonrind sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji. 

Bezalkoholna bolest masne jetre je jedan od najčešćih poremećaja jetre koji se javlja u razvijenim zemljama i pogađa svaku četvrtu odraslu osobu. Reč je o progresivnoj bolesti koja počinje nakupljanjem masti u jetri bez preteranog konzumiranja alkohola. Obično je povezana sa gojaznošću i dijabetesom. 

“Majčino mleko je zaista složenog sastava. Normalna težina majke, kretanje i upornost u dojenju može biti od značaja za zdravlje jetre njihove dece. Važnost delovanja majke, kada je u pitanju zdravlje njihove dece, ne treba potcenjivati”, dodaje doktor.

Najnovije

Vesti

Porodica