Rođenje deteta je čudesno i istovremeno zastrašujuće i zbunjujuće, naročito za one koji postaju roditelji po prvi put. Zbog toga je veoma važno podeliti istinite priče i fotografije prođaja, tako da mamice mogu da shvate koliko je širok pojam kada vam neko kaže da se porodio "normalno". 

Zbog toga fotografkinja Kajla Rider beleži neverovatne, savršene trenutke rađanja novog života, bez ulepšavanja i bez cenzure.

Jedne od poslednjih fotografija i priča koje je objavila potpuno su oduševile planetu, a u pitanju su fotografije sa porođaja dečaka Grahama, drugog deteta Niki i Čarlsa sa Floride.

Predivni trenutak rađanja

Niki je svoj porođaj opisala kao "blagoslov".

"Soba se osvetlila i 'rekla mi' kako je vreme da upoznam svog sina", rekla je.

"Zamislite, njena ćerka došla je da je poljubi i ohrabri pred poslednji napon", izjavila je Kajla koja je sve vreme bila u sali.

Kako je dečak Graham u stomaku bio u poprečnom položaju, mama Niki morala je malo da se namuči, a faza napinjanja i guranja trajala je više od sat vremena. Ali na kraju, došao je na ovaj svet bez potrebe za bilo kakvom lekarskom intervencijom.

Babice su ga odmah stavile na majčine grudi, kako bi se ostvario dodir kože na kožu, a tata ih je zagrlio i sa njima podelio trenutak i svoju ljubav.

"Čim smo ga uzeli osetili smo ljubav, neverovatno obožavanje i olakšanje što je on konačno sa nama. Graham je bio savršen. Svaki njegov milimetar, od pete do njegove zakrivljene glave", rekli su.

Plagiocefalija ili sindrom 'zaležene' glave

Kako je porođaj trajao dugo, a beba je bila postavljena bočno, glavica malenog Grahama imala je neobičan oblik. Iako deluje pomalo zastrašujuće, Kajla je shvatila da te fotografije moraju biti objavljene kako bi sve buduće mame znale da je to jedna normalna stvar.

Šta više, priroda je kosti bebine glave i napravila takve, mekane, kako bi lakše prošle kroz uski porođajni kanal.

Već nakon šest nedelja, baš kako se i desilo dečaku Grahamu, glavica ponovo dobije normalan oblik.

Iako oblik bebine glave na rođenju nije znak nikakve bolesti ili poremećaja, svakako treba biti pažljiv sa mekin bebinim kostima koje ostaju mekane dugo nakon rođenja. 

Zato, na linku, saznajte šta izaziva sindrom "zaležene" glave i kako možete sprečiti da ga vaša beba dobije.