Osmogodišnja Leksi-Mae je, prema rečima njene mame, bila sasvim normalna i zdrava devojčica, sve do pre tri godine kada je dobila antiobiotike zbog infekcije uva.

Već sledećeg dana, devojčicici je lice bilo iskrivljeno i nije mogla da se pomeri. Nakon dvonedeljnog boravka u bolnici, zapanjeni lekari nisu imali predstavu šta se zapravo dogodilo. Međutim, mama Lindzi Grant misli da je za njen zdravstveni problem kriva tunjevina koju je njena ćerka često jela. 

Pratite nas na našoj novoj Fejsbuk stranici - YuMama!

“Uverena sam da je u pitanju trovanje živom. Bilo je strašno, odjednom je izgubila sve sposobnosti, a doktori ne znaju zbog čega se to dogodilo. Još uvek nije urađen test koji bi to potvrdio, ali sam sigurno da je u pitanju živa”, ističe Lindzi i dodaje da su urađena brojna ispitivanja, ali da niko u bolnici nije video ništa slično.

Pre nego što se razbolela, tunjevina je bila omiljeno Leksino jelo koje je čak nosila i u školicu.

“Verovala sam da je tunjevina zdrava i nije mi padalo na pamet da može ovako nešto da se desi.”

Tuna je migracijska riba koja može da prepliva velike razdaljine, a na tom putu skuplja teške metale i raznorazne štetne materije koje zagađuju more. Živa koja se nalazi u tunjevini ne može nestati tokom njenog konzervisanja, a naša podložnost njenim negativnim svojstvima zavisi od karakteristika svakog pojedinca koji je konzumira.

Na žalost, izgleda da je malenu Leksi njeno omiljeno jelo skupo koštalo. 

Lindsey Grant says her child's deteriorating condition was caused from her eating the canned fish on a daily basis

Posted by Irish Daily Mirror on Sunday, May 14, 2017

Međutim, uprkos brojnim ispitivanja, ni najveći londnosnki stručnjaci nisu mogli da identifikuju uzrok njenog stanja.

“Doktori su mi predlagali da bi sledeći korak trebalo da bude operacija, ali neću na to da pristanem, najpre želim da utvrde da li je u pitanju trovanje živom. Želim da me shvate ozbiljno. Međutim, uporno mi govore da to nije uzrok i misle da sam luda”, objašnjava Lindzi.