Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izuzetno značajno otkriće: Magično majčino mleko kao lek protiv raka

Na korišćenje majčinog mleka u borbi protiv raka čekalo se više od pet godina, a sada je počelo da daje prve rezultate.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Majčino mleko počelo je da se koristiti kao lek protiv raka nakon što su naučnici u Švedskoj slučajno otkrili da sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora. 

Istraživanja koje je sprovedeno na pacijentima koji boluju od raka mokraćnog mehura već je dalo obećavajuće rezultate. Istraživači veruju kako supstanca iz majčinog mleka koju su nazvali Hamlet pomaže ovim pacijentima, a u budućnosti će pomoći i u lečenju raka creva i raka grlića materice.

Povezane vesti

Prema laboratorijskim istraživanjima sastojak Hamlet iz majčinog mleka ubija 40 različitih vrsta raka, a značajno je to što ne ubija zdrave ćelije što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Profesorka Katarina Svanborg, na čiju inicijativu je sprovedeno ovo istraživanje, rekla je kako postoji nešto "magično u supstanci Hamlet koja pronalazi ćelije tumora i ubija ih".

"Majčino mleko sadrži protein alfa-laktalbumin koji se u stomaku transformiše u agenta koji se bori protiv raka", istakla je Svanborg koja radi kao imunolog na švedskom Univerzitetu Lund.

Povezane vesti

Do ovog otkrića Svanborg i njen tim došli su sasvim slučajno. Tokom jednog eksperimenta bile su im potrebne ljudske ćelije i bakterija kako bi istražili antibiotska svojstva majčinog mleka. Iz praktičnih razloga uzeli su ćelije tumora.

"Kada smo u tumorske ćelije dodali majčino mleko, na naše veliko čuđenje, ćelije su umrle. To slučajno otkriće bila je prava sreća", istakla je Svanborg.

Pratite nas na našoj novoj Fejsbuk stranici - YuMama

Najnovije

Vesti

Porodica