Pred italijanskim parlamentom pojavio se predlog zakona prema kojem bi kompanije morale odobriti kratki plaćeni odmor svakog meseca, odnosno za vreme menstruacije.

Tek je započela rasprava o nacrtu zakona za menstrualni odmor, ali ako italijanski parlament odobri nacrt i donese zakon to bi značilo da bi italijanske firme zakonski morale svakog meseca da odobre plaćeni odmor u trajanju od tri dana zaposlenim ženama koje imaju bolne menstruacije.

Italija bi tako postala prva zapadnja zemlja koja bi zakonski odredila menstrualni odmor za zaposlene žene.Predlog zakona su pohvalili pojedini lokalni mediji, nazvavši ga pozitivnim korakom u pomaganju ženama koje pate od bolnih menstruacija. Italijansko izdanje časopisa "Marie Claire" opisalo je bolne menstruacije kao "standardnu barijeru ka napredovanju i društvenoj održivosti". Međutim, zakon ima i kritičare, čak i među zaposlenim ženama koje bi štitio.

Niame, neki strahuju da bi se zakon ženama mogao obiti o glavu i biti svojevrsna kazna u zemlji u kojoj se žene bore za ravnopravnost. Kompanije bi tako mogle da počnu da zapošljavaju više muškaraca nego inače te bi ženama samo bila dodatno otežana mogućnost zaposlenja. Italija ima zakon koji ženama obezbeđuje pet meseci plaćenog porodiljskog odsustva. Tokom tog perioda primaju 80 odsto plate, a nakon toga oba roditelja imaju pravo na šest dodatnih meseci roditeljskog odsustva, tokom kojeg dobijaju 30 posto plate. Međutim, u Italiji je već veliki problem to što poslodavci ni ne žele da zaposle žene, pa ih čak nakon porodiljskog odsustva ne želi primiti nazad. Zato bi mnogim Italijankama, mišljenje je jednog dela italijanske javnosti, ovaj zakon samo napravio više štete nego koristi.

Pojavilo se i pitanje na koji način bi se određivalo ima li žena dovoljno bolne menstruacije za odlazak na plaćeni odmor. 

Ipak, ovakvi zakoni već postoje u pojedinim delovima Kine, Japana i Južne Koreje. Nekoliko privatnih firmi, među kojima je i „Najk“, već su uvele slične odmore za radnice.