Osim posebno meke kože, novorođene bebe krasi i neodoljiv miris koji se ne može uporediti ni sa jednim mirisom na svetu i koji je isto tako nemoguće proizvesti.

Iz tog razloga, bebi miris je prava misterija, a naučnici su sada pokušali da otkriju njegov sastav, kao i kako on utiče na raspoloženje odraslih.

U jednom švajcarskom časopisu nedavno je objavljeno istraživanje koje je pokazalo da je miris novorođenčeta toliko moćan da je u stanju da u mozgovima odraslih izazove jak osećaj zadovoljstva koji liči na onaj koji se dešava kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

To su potvrdili rezultati eksperimenta u kojem je učestvovalo 30 žena. One su zamoljene da mirišu ćebad novorođene bebe, a preciznim uređajima koji su spojeni u tom trenutku, svima njima je, bez izuzetka, istaknuto povećana aktivnost u delovima mozga koji su odgovorni za stvaranje osećaja zadovoljstva.

Ipak, tačan molekularni sastav bebećeg mirisa ne može se utvrditi, ali naučnici smatraju da on dolazi iz molekula koji se nalazi u plodovoj vodi, te samim tim traje vrlo kratko, oko šest nedelja nakon rođenja.

Dakle, ukoliko je vaša porodica nedavno postala bogatija za jednog člana, uživajte u ovom prelepom mirisu dok još uvek možete.