Šestogdišnja Samanta Svortvout nedavno je doživela tešku saobraćajnu nesreću kada je njen tata izgubio kontrolu nad automobilom koji je je skrenuo sa puta i udario u drvo. Naime, devojčica je bila vezana na zadnjem sedištu, ali je tata zaboravio da joj postavi buster sedište koje je namenjeno deci uzrasta od šest do 12 godina. Buster sedište podiže dete tako da pojas ide preko ključne kosti i grudi, a donji deo ide preko kukova. Bez bustera, pojas ide preko vrata i stomaka, a to može dovesti do unutrašnjih povreda prilikom sudara, što se upravo dogodilo i malenoj Samanti.

Nakon tri nedelje provedene u bolnici, Samanta je puštena kući, ali zbog pojasa koji joj je naneo velike povrede uskoro bi trebalo da ide na još jednu operaciju.

"Stavljanje pojasa za rame iza leđa je veliko NE-NE. Svako treba da bude propisno vezan i da ima pojas na krilu i ramenima, jer se ovakve povrede mogu dogoditi bilo kome od nas, ne samo deci", napominje Kori Miler Hubs, medicinska sestra i koordinator neprofitne organizacije "Safe Kids Virginia" koja je posvećena smanjenju povreda kod dece.

Da je Samanta bila u buster sedištu, vezana sigurnosnim pojasom, situacija bi bila dosta drugačija, čak verovatno ne bi bilo potrebe za operacijom, navode lekari za sajt Today.com.

Sve o buster sedištima i njihovoj pravilnoj upotrebi

Auto sedišta iz grupe 3 su takozvana buster sedišta (booster) i koriste ih deca težine od 22 do 36kg, odnosno uzrasta od šest do 12 godina.

Prilikom odluke da dete iz autosedišta premestite u buster sedište, osim težine i visine, potrebno je da odlučite da li je dete spremno i dovoljno zrelo za to ili ne.

Mališani bi trebalo da budu mirni tokom vožnje, kao i da ste sigurni da neće otkopčati pojas.

Još neki od faktora koji mogu uticati na odluku da obavite ovaj prelazak su:

– dete je dostiglo maksimum visine i težine predviđene za auto sedište za bebe,

– ramena su prešla visinu stolice,

– uši dosežu do vrha sedišta.

Među buster sedištima postoje dve vrste sedišta – ona koja imaju samo sedalni deo i ona koja imaju i naslon. Svakako, sedišta sa naslonom daju bolju zaštitu, jer je glava deteta zaštićena i prilikom frontalnih i prilikom bočnih udara.