Dobre vesti za sve mame koje obožavaju da grle svoju decu: novo istraživanje je pokazalo da nežno dodirivanje detetu može da pomogne da bude društvenija osoba.

Ovo istraživanje, koje je objavljeno u avgustovskom izdanju neourološkog žurnala Cerebral Cortex, je pokazalo da je frekvencija kojom roditelj dodiruje dete povezana sa razvojem detetovog "socijalnog mozga." 

Šta to zapravo znači? Da bi sproveli ovu studiju, istraživači su posmatrali petogodišnju decu dok su se igrala sa majkama i brojali koliko puta bi ih majke dirnule. Onda su se našli sa njima dva dana kasnije - i otkrili da deca koja su dodirnuta više puta imaju više aktivnosti u "socijalnom mozgu" (delu mozga koji nam dozvoljava da uspešno komuniciramo sa ostalim ljudskim bićima).

Iako istraživači kažu da postoje i drugi faktori koji utiču na razvijanje detetovih socijalnih veština, moral otkrića u ovoj studiji je da što više dodirujete svoje dete, ono će biti spremnije da razvije veštine socijalnog ponašanja (na primer imaće više interesovanja za druge ljude i biće empatično).

Efekti roditeljskog dodira mogu biti čak i jači, ako detetu dodirujete leđa: nežni dodiri dolaze do mozga kroz nervna vlakna na koži (c-tactile afferents), i većina njih se nalazi na našim leđima. Nervi najbolje reaguju na lagane, nežne poteze, i pokreću veliki broj pozitivnih hormonskih reakcija.

Evo razloga više da danas zagrlite svoje dete!