Čak 39 odsto dece starosti četiri do devet godina nije imalo pozitivne ni negativne reakcije na činjenicu da u njihovom životu ne postoji otac. Ali, 27 odsto mališana imalo je pomešana osećanja, dok je osam odsto negativno posmatralo situaciju. Razgovarajući sa decom, istraživači su ustanovili da deca uvek postavljaju pitanja o odsutnom roditelju, pogotovo kad krenu u školu i ispostavi se da su jedini u razredu bez oca. Ali, generalno govoreći, dobro se prilagođavaju okolnostima, kažu naučnici sa Univerziteta u Kembridžu.

Pogledajte i Za reprodukciju više neće biti potrebni muškarci?

Inače, broj solo majki je skočio za 226 procenata u odnosu na period od pre deset godina. Dame bez partnera čine 15 odsto svih žena registrovanih u klinikima za veštačku oplodnju. Na ovaj postupak uglavnom se odlučuju visokoobrazovane žene sa dobrom karijerom koje ne žele više da gube vreme čekajući da se pojavi "pravi" muškarac.

Istraživači kažu da deca majki, koje su same jer su tako izabrale, imaju prednosti nad potomstvom samohranih majki. Jedan od razloga je što nisu iskusila svađe roditelja zbog razvoda, niti druge probleme nastale usled bračnog brodoloma.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama