Verovatno je san svakog detata prostor za igru koji nije ograđen zidovima, a upravo nedaleko od glavnog grada Japana mališani imaju priliku da pohađaju jedan takav vrtić.

U Fuji vrtiću deca uživaju u magičnom prostoru projektovanom baš po njihovoj meri. Krov njihove školice, koju je dizajnirao arhitektonski tim iz Tokija “Tezuka Architects”, je ovalnog oblika i zapravo predstavlja ogromno igralište.

Arhitekta Takaharu Tezuka, kome deca i roditelji u Tokiju mogu biti zahvalni na ovom čudesnom vrtiću, kaže da su ga sin i ćerka inspirisali dok je pravio projetak. 

“Školica je dizajnirana u obliku ogromnog kruga, a čak i ako priđete vrlo blizu nje ne možete videti apsolutno ništa”, objašnjava Tezuka čije remek-delo ne poseduje zidove između učionica, jer se deca osećaju udobnije kada nisu u potpunoj tišini. U slučaju da dete ne želi više biti u zatvorenom delu vrtića, ono može slobodno izaći napolje. Najčešće, napravi krug okolo i vrati se natrag prijateljima.

Deo vrtića postalo je i stablo Zelkova, staro pet decenija, a drveće raste čak i kroz učionice.

Obrazovni sastav u ovom vrtiću sledi Montessori metode, koje se temelje na podsticanju prirodnog razvoja dece. U ovom vrtiću mališani mogu da trče, skaču, penju se, dobijaju modrice.

Svakog meseca, vaspitači i deca zajedno preuređuju i premeštaju nameštaj u učionici. Čak i obične klupe i stolovi se mogu koristiti za zabavu. Izrađene su od vrlo mekog drveta, tako da se deca ne mogu povrediti dok se s njima igraju.