Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stres u detinjstvu povećava rizik od srčanog udara u budućnosti

Mališani koji su izloženi stresu imaju veću verovatnoću da dožive srčani udar u srednjim godinama, pokazuje najnovije istraživanje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

U studiji koju su sproveli finski istraživači dokazano je da deca koja su izložena stresu imaju veću verovatnoću da dožive srčani udar u srednjim godinama.

Istraživanje je sprovedeno na 311 dece koju su naučnici pratili u periodu od 1980. do 2008. godine kao deo kardiovaskularnog programa. 

Pogledajte i Zdrava ishrana dece kao prevencija srčanih oboljenja

Iako su podaci uglavnom bili bazirani na subjektivnim izveštajima roditelja, ispostavilo se da je širok spektar činilaca, poput socioekonomskog statusa, gojaznosti, pušenja, visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola, uticao na razvoj stresa kod dece, a što je stres bio veći, povećavao se i rizik srčanog udara. 

Istraživači veruju da stres u detinjstvu može da podstakne zapaljenja i promene metaboličkog funkcionisanja, što kasnije može da izazove srčani udar.

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica