Da bi vaše dete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustite da učestvuje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenje, ishrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dopustite deci da se sama snađu i pronađu rešenja u takvim situacijama, pomažete pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

"Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica", tvrdi dr Karen Raskin, porodični terapeut. "Deca teže nezavisnosti, pa ne čudi njihova želja da u januaru obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dopustiti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade ličnost i samopouzdanje."

Raskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmića, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je veoma važna. Zato ona savetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju šta će da obuku, ali i da im dopuste da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to da bude uvek, ali svaki drugi dan je poželjno.