Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pol bebe određuje sastav majčinog mleka: ko dobija kvalitetniju hranu?

Najnovije istraživanje pokazalo je da je sastav majčinog mleka drugačiji u zavisnosti od toga da li je majka na svet donela dečaka ili devojčicu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Majčino mleko je najbolji izbor hrane za bebu, ali za dečake je ono možda još i bolje, pokazalo je najnovije istraživanje koje će biti objavljeno u aprilskom izadnju časopisa “The Journal of Experimental Child Psychology”.

Psiholozi Nensi Segal i Satoši Kanazava tvrde da postoji evoluciona predispozicija da sastav humanog mleka bude bolji za mušku decu.

Naime, kada rodi dečaka, mamino mleko je puno masti i proteina, dok devojčicama obezbeđuje veću količinu samog mleka.

Povezane vesti

Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu i druge institucije otkrili su da su, među 72 majke u ruralnoj Keniji, one koje su rodile sinove imale “bogatije” mleko (2,8 odsto masti u poređenju sa 0,6 procenata kod majki devojčica). Ovi nalazi objavljeni su u časopisu “American Journal of Physical Anthropology” 2012. godine i poklapaju se sa ranijim istraživanjima koja su rađena na sivim fokama i jelenima. 

Kao i sa svim stvarima u vezi sa evolucijom, čini se da se ova teorija zasniva na ideji da roditelji žele da sačuvaju svoje gene za budućnost, te istraživanja idu u prilog Triverovoj hipotezi (Trivers–Willard hypothesis) iz 1973. godine koja kaže da prirodna selekcija favorizuje roditeljsko ulaganje u ćerke kada su vremena teška, dok su ta ulaganja veća kod sinova kada su vremena laka. 

Razlog za ovu teoriju je da u mnogim vrstama jaki mužjaci pokušavaju da ostvare monopol nad ženkama, dok slabiji mužjaci praktično nemaju šanse da prenesu svoje gene na sledeću generaciju. Ako je majka u lošem zdravstvenom stanju ili nema dovoljno hrane - ili je možda njen socio-ekonomsi status nizak - njen novorođeni sin možda neće uspeti da nađe partnerku i prenese gene na sledeću generaciju.

Povezane vesti

Ipak, naučnici priznaju da im još uvek nije najjasnije zašto, kada je ljudska vrsta u pitanju, sastav majčinog mleka zavisi od pola deteta koje je rodila.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica