Vlada planira da preraspodelom sredstava iz kredita za istraživanje i razvoj novac uloži u izgradnju ginekološke klinike na Novom Beogradu i nove zgrade Instituta za onkologiju, kao i preuređenje Instituta „Banjica”.

Za realizaciju ovog plana potrebno je da se završe pregovori sa Evropskom investicionom bankom o prenameni 50 miliona evra iz kredita koji je odobren pre sedam godina.

Očekivanja su da će banka do leta dati zeleno svetlo za prenamenu novca za ove zdravstvene ustanove, pojašnjava Marko Blagojević, šef Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Izgradnjom nove ginekološke klinike na Novom Beogradu tamo bi se preselio sadašnji GAK „Narodni front”, a Direkcija za imovinu bi odlučila šta će biti sa postojećom zgradom koja je postala tesna zbog prevelikog broja žena koje tu dolaze. Sadašnji objekat nije građen za porodilište, a problem predstavlja i nedostatak parkinga. Kada je bolnica useljena, planirano je da se na ovom mestu obavi najviše 5.500 rađanja beba. Danas ovde postoji 15 kliničko-bolničkih odeljenja, a nekada su bila samo tri.

"Novac treba da bude prenamenjen iz projekta za istraživanje i razvoj koji je dobijen 2010. godine. Želimo da pare budu utrošene za preuređenje i izgradnju ustanova koje su naučne i obrazovne institucije i imaju širu društvenu korist. Ideja je da se u izgradnju nove ginekološko-akušerske ustanove uloži oko 15 miliona evra. Razmatra se više lokacija za takvu ustanovu na Novom Beogradu, a tačna će tek biti određena", naglašava Blagojević za „Politiku”.

Da je Novi Beograd idealna lokacija za izgradnju novog porodilišta potvrđuje i profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, zbog velikog broja stanovništva koji gravitira tom delu grada.

"Novi Beograd treba da dobije porodilište. Ali, treba znati da i u našoj ustanovi i u GAK „Narodni front” imamo prostora za obavljanje još većeg broja porođaja jer naši kapaciteti nisu u potpunosti iscrpljeni. Činjenica da u Srbiji vlada trend pada nataliteta", istakao je dr Stefanović.

„Preko mosta” se nalazi samo Zemunsko porodilište, a činjenica je da na Novom Beogradu živi oko 250.000 stanovnika i da se žene ponekad žale da kasne na porođaj u centar grada zbog gužve u saobraćaju.

"U našoj ustanovi godišnje se obavi više od 7.000 porođaja. Pacijentkinje nam stižu iz cele Srbije. Izgradnja novog porodilišta na Novom Beogradu bio bi dobar potez jer u tom delu grada nedostaje takva zdravstvena ustanova", ističe profesor dr Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front”.

GAK „Narodni front”

340 kreveta

4.000 operacija godišnje

1.500 laparoskopskih zahvata

6.000 raznih intervencija

U 2015. godini na teritoriji Beograd ukupno 20.450 porođaja:

7.279  –  GAK „Narodni front”

6.509  –  GAK KCS-a

2.338  –  KBC „Zvezdara”

1.651  –  KBC „Zemun”

2.161  –  KBC „Dr Dragiša Mišović”

154  –  DZ „Lazarevac”

357  –  privatne klinike

1 –  DZ „Mladenovac”