Istraživanja pokazuju kako su kalifornijski očevi u 58 odsto slučajeva spremni da odu na porodiljsko odsustvo ukoliko su dobili sina. Međutim, samo njih 31 odsto to isto bi učinilo da im se rodila devojčica.

Šanse da odustanu od posla u prvih nekoliko meseci detetovog života vrtoglavo se povećavaju, ako je reč o prvorođencu - za čak 96 odsto! Kada je drugo, treće ili četvrto dete u pitanju, samo 18 odsto očeva ostavilo bi sve što radi, kako bi pomoglo u podizanju malene bebe.

Pogledajte i Tata na porodiljskom odsustvu: Deca su me greškom zvala “mama“

Kalifornija je jedna, od samo tri američke savezne države, koja ima plaćeno porodiljsko odsustvo za sve stalno zaposlene roditelje. Profesori Univerziteta Kolumbia došli su do ovih zaključaka na osnovu podataka iz učinka zakona o porodiljskom odsustvu, koji je u sunčanoj državi usvojen 2004. godine.

Kalifornijski očevi, od trenutka od kada je uvedeno plaćeno porodiljsko odsustvo i za njih, pokazali su, za 2,9 odsto veću spremnost da prvu godinu detetovog života provedu kod kuće, a ta brojka i dalje raste.

Pogledajte i Moderni očevi aktivno učestvuju u odgoju dece

Istraživanje je otkrilo i kako muškarci, koji rade u poslovnim granama u kojima dominiraju žene, češće odlaze na porodiljsko. Zašto su toliko spremiji da napuste posao zbog muškog, a ne ženskog deteta i zbog čega za prvorođeno su voljniji otići na odsustvo, nije detaljno istraženo.

“Moguće je da je za prvorođeno dete potrebno više vremena da se snađu. Moguće je i da ih kolege na to podstiču, jer su skloniji da tolerišu porodiljsko odsustvo za prvo dete”, rekla je naučnica Maja Rosin-Slater.

Pogledajte i Očevi se u našoj sredini u proseku detetom bave 11 minuta dnevno

Što se pola tiče, nema odgovora zbog čega preferiraju mušku decu. Međutim, ova su istraživanja slična su onim koja su pokazala da u brakorazvodnim parnicama očevi češće traže starateljstvo nad decom, ako su ona muška.

Izvor: Net.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.