Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne odustajte brzo: Veštačka oplodnja moguća i iz šestog puta

Dve trećine parova prođe kroz čak šest pokušaja veštačke oplodnje pre uspešne trudnoće, pokazalo je najnovije istraživanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici tvrde da pacijenti ne treba da na veštačku oplodnju gledaju kao na samo jedan pokušaj jer se šanse za uspeh povećavaju sa povećanjem broja tretmana.

Naime, autori studije su otkrili da se kod žena nakon svakog pokušaja veštačke oplodnje povećavala verovatnoća da ostanu u drugom stanju. U prvom krugu oplodnje, žene uglavnom imaju 29,5 odsto šansi da zatrudne, a u svakom narednom krugu taj procernat se povećava. 

Veštačka oplodnja se obično prekida nakon tri ili četiri neuspela pokušaja. 

Pogledajte i 18 saveta za uspešno začeće

Ova studija je obuhvatila oko 157.000 žena koje su u periodu od 2003. do 2010. godine prošle kroz skoro 260.000 ciklusa stimulacije jajnika. Prosečna starost tih žena na početku lečenja je bila 35 godna, a prosečno trajanje tretmana je bilo četiri godine. 

Profesor Lavlor sa Univerziteta u Bristolu je rekao da ovi rezultati podržavaju efikasnost produžavanja broja tretmana i nakon tri ili četiri neuspela pokušaja. 

"Lekari često obeshrabruju parove na dalje lečenje nakon par neuspešnih pokušaja, ali naši rezultati ukazuju da treba i dalje pokušavati", rekao je profesor Lavlor.

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica