Oko 530 miliona dece živi u zemljama, mahom azijskih, koje su redovno na udaru katastrofalnih poplava, a 160 miliona njih u zonama velikih suša, pre svega u Africi, ističe se u studiji koju je danas objavio Unicef.

"Broj dece izloženo klimatskim opasnostima je zabrinjavajući", napominje svetska organizacija i dodaje da su "deca ta koja će najviše patiti zbog klimatskih promena".

"Ona već sada snose posledice tih promena", stoji u studiji.

Pogledajte i Kako da naučite dete da čuva svoju okolinu

Ekstremni klimatski fenomeni, pojačani porastom globalnih temperatura - uragani, poplave, suše, toplotni udari, ubrazavaju širenje dečijih bolesti kao što su malarija, neuhranjenost, akutna dijareja i upala pluća.

Suša uništava useve i utiče na vrtoglavi rast cena životnih namirnica, pogoršavajući neuhranjenost koja je odgovorna za polovinu smrtnih slučajeva kod dece mlađe od pet godina u svetu, podseća Unicef.

Unicef zato smatra da treba dati "prioritet adaptaciji klimatskim promenama kako bi se izašlo u susret potrebama najosetljivijih članova društva - deci".

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.