Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Tim Ujedinjenih nacija obeležili su danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i najavili zajedničke aktivnosti u okviru globalne inicijative 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

„Suzbijanje nasilja nad ženama je strateški stub politike unapređenja rodne ravnopravnosti u Srbiji. Ono što život i politiku čini smislenim, pred bolom i patnjom žena žrtava nasilja jeste akcija koja ima jasan cilj. I zato, po meni, najvažnije pitanje nije gde smo danas, već kuda idemo. Obe moje uloge i kao potpredsednice Vlade i kao predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost su veoma važne u politici protiv nasilja nad ženama. I to ne samo zato što sam i ja žena. Već zato što za mene nema većeg ideala i nema većeg simbola napretka od društva nenasilja i društva jednakih mogućnosti. I to je politika koju ja sanjam i živim. Mi žene, koje živimo u ovoj zemlji želimo nenasilje, želimo jednake mogućnosti i želimo napredak“, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović. 

Činjenica da su do sada u Srbiji, u ovoj kalendarskoj godini ubijene 34 žene, a u prethodnoj 27, govori o neophodnosti suzbijanja ove vrste nasilja i potrebi za multisektorsku saradnju organizacija. 

„Do sada, zajedno sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Tim UN u Srbiji imao je važnu ulogu u uspostavljanju institucionalnog odgovora na rešavanju problema nasilja nad ženama, u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama u ovoj oblasti. Mi ćemo nastaviti da podržavamo institucije u svom odgovoru na suzbijanje ove vrste nasilja jer ono nipošto ne sme biti tolerisano. Ovi principi su čvrsto ugrađeni u nove globalne Ciljeve održivog razvoja, ali i u novi Okvir razvojnog partnerstva koje će biti potpisano između UN i Vlade Republike Srbije“, izjavila je Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji.


Pogledajte i Video kurs samoodbrane: Muzička grupa S.A.R.S. u borbi protiv nasilja nad ženama (VIDEO)

S tim u vezi, Sabin Frejzer, regionalna savetnica UN Women za mir, bezbednosti i dobro upravljanje istakla je da je UN fond za suzbijanje nasilja nad ženama, kojim rukovodi UN Women, u toku ove godine dodelio sredstva u iznosu od 1,200,000 dolara organizacijama u Srbiji kako bi kroz svoje projektne aktivnosti doprinele suzbijanju rodno zasnovanog nasilja. 

Obeležavanju je prisustvovao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport koji smatra da je načelo rodne ravnopravnosti jedno od ključnih evropskih vrednosti i osnovno pravo građana ali i naših Imperativ za privredni rast i društvenu koheziju. „Borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama veoma je važan deo bitke za ravnopravnost i jedan od glavnih prioriteta Evropske unije za naredni period. Nastavljamo tesnu saradnju sa Srbijom i međunarodnim partnerima u ovoj zajedničkoj borbi za pravednije društvo“, dodao je gospodin Davenport. 

Kao sastavni deo ovogodišnje inicijative generalnog sekretara UN, tokom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, od 25. novembra do 10. decembra će trajati kampanja „Orange the World: za zaustavljanje nasilja nad ženama i devojčicama“, u okviru koje će spomenici i znamenitosti širom sveta biti osvetljene narandžastom bojom. 

Kako bi simbolizovali svetliju budućnost bez nasilja nad ženama, u Beogradu će tokom 16 dana aktivizma narandžastom bojom biti osvetljeni Narodna skupština Republike Srbije, Most na Adi, zgrada Vlade Republike Srbije, Narodno Pozorište, spomenik Pobednik i Palata Albanija.

Pored toga, zainteresovani posetioci će u UK Parobrod od 25. do 30. novembra moći da posete Nultu zonu tolerancije nad nasiljem u okviru koje je organizovana izložba i filmske projekcije na temu nasilja nad ženama.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.