Tim genetičara došao je na naslovne strane svetskih medija nakon što je uspeo da dokumentuje sve bakterije koje žive u njujorškom metrou. Uzorci su pokazali da na površinama najprometnijeg objekta u Njujorku živi više od 600 različitih vrsta mikroba.

Pogledajte i Igranje u blatu korisno za decu

Među njima je nađena i bakterija koja izaziva trovanje hranom, kao i mikrob koji izaziva meningitis, međutim, skoro svi pronađeni bacili potpuno su bezopasni. U stvari, ta minijaturna stvorenja su zapravo korisna i neophodna za ljude.

Prema mišljenju koje se popularno naziva "higijenska hipoteza", izloženost prljavštini, bacilima i određenim infekcijama, naročito u najmlađem uzrastu, izuzetno je korisna za razvijanje imunog sistema.

Izloženost prljavštini, bacilima i određenim infekcijama, naročito u najmlađem uzrastu, izuzetno je korisna za razvijanje imunog sistema, tvrde stručnjaci

Čitava struja naučnika tvrdi da je upravo to razlog zašto recimo deca koja odrastaju u ruralnim oblastima i u blizini životinja ređe dobijaju astmu i druga oboljenja nego deca iz gradskih sredina.

Bukvalno svaka površina na svetu prekrivena je bacilima, a ideja da se nešto može u potpunosti očistiti je iluzija.

"Mi mislimo da su naši domovi besprekorni, dok su javna mesta prekrivena bakterijama. U stvari, trebalo bi na sebe da gledamo kao na zeca koji skakuće iz jedne šume u drugu", rekla je Kris Mejson, autorka studije.

Mejsonova kaže da se ne boji da pušta svoje dete da se igra u metrou ili na zemlji.

Pogledajte i Mikrobi iz blata štite od astme

"Savetujem roditeljima da kotrljaju decu po podu njujorškog metroa", rekla je Mejsonova.

Kao i podovi, i ljudsko telo je puno bakterija spolja i iznutra - oko 1.4 kilograma naše telesne težine u stvari iznose bakterije - tako da izlaganje i nije toliko strašno.

Izvor: Newsweek

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.