Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski stručnjaci: Da li je i kada dozvoljeno udariti tuđe dete?

Da li je Vuk Rosandić pogrešio i da li roditelji imaju prava da kažnjavaju tuđu decu? Pročitajte komentare profesora Pravnog fakulteta Milana Škulića i psihologa Zorana Musterovića.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vest da je muzičar Vuk Rosandić išamarao dve maloletne devojčice koje su prethodno maltertirale njegovu ćerku, a potom njega udarile daskom po glavi podelila je mišljenja i pokrenula raspravu u javnosti o tome da li je njegov potez bio opravdan. 

Profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić rekao je za "Blic" da je Rosandić imao pravo da upotrebi silu samo u slučaju da je štitio sebe i ćerku i da je ona morala da bude srazmerna eventualnom napadu devojčica.

Pogledajte i Kako reagovati kada tuđe dete napadne tvoje?

"Odrastao čovek bi najpre trebalo da pokuša zaštititi svoje dete bez upotrebe sile. Tek ukoliko je to nemoguće, onda može da pribegne sili koja mora da bude srazmerna napadu i da traje dok napad ne prestane. Ako je tačno da su ga devojčice prvo udarile daskom po glavi, onda je imao svako pravo da reaguje", objašnjava profesor Škulić.

On kaže da bi se u tom slučaju moglo govoriti o nužnoj samoodbrani ili o njenom prekoračenju, te da zbog toga treba pažljivo ispitati sve okolnosti slučaja.

"Ukoliko se upotrebi veći intenzitet odbrane od napada ili ako ona duže traje, onda je to prekoračenje", navodi profesor.

Psiholog Zoran Musterović kaže da je veliki rizik da čak i kad je to opravdano iznervirani roditelj preuzme zaštitu svog deteta od drugog nakon incidenta.

Problemi

"Roditelj samo treba fizički da zaštiti svoje dete, a ne da se obračunava sa drugom decom i deli pravdu. Na taj način produbljuju konflikt, a njihova deca su još manje u prilici da nauče kako se rešavaju problemi", kaže Musterović.

On kaže da deca najčešće sama reše konflikt među sobom, a da one koji su vezani za školu treba rešavati u saradnji sa stručnim službama.

Pogledajte i Srbija: Uskoro strategija za suzbijanje nasilja nad decom

Pomoć pedagoga

"Konflikti među školskom decom obično se ponavljaju, pa ih zbog toga treba rešavati u saradnji sa psihološko-pedagoškom službom i sa roditeljima druge dece kako bi našli rešenje i postavili pravu odgovornost među učesnicima konflikta kao i odnos roditelja prema svojoj deci. To unapređuje veštinu pregovaranja, samozaštite ili korigovanja za buduće odnose među vršnjacima tokom odrastanja", objašnjava Musterović.

Podsećamo da je nekadašnji frontmen grupe "Ruž" Vuk Rosandić išamarao dve maloletne devojčice koje su prethodno maltertirale i tukle njegovu ćerku. U incidentu je povređen i sam Rosandić jer ga je jedna devojčica udarila daskom po glavi.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica