Nema tog napora koji ne treba učiniti da bi se spaslo jedno dete. To je motiv i cilj kojim su se povodili osnivači organizacije "Amber alert Evropa", sa sedištem u Briselu, a čiji je član odnedavno i fondacija "Tijana Jurić" iz Srbije. 

Prema podacima Evropske komisije, jedno dete nestane svaka dva minuta!

Preko sopstvene mreže, i putem javnih servisa, u saradnji s policijom, "Amber alert Evropa" objavljuje sve relevantne podatke, koji pomažu da nestalo dete što pre bude pronađeno.

Pogledajte i Kako zaštititi decu od otmičara i pedofila?

Ovaj sistem predstavlja prekograničnu dopunu postojećih veza državnih službi, a cilj ove organizacije je da u saradnji sa nadležnim institucijama, takav sistem za uzbunu počne da funkcioniše i u Srbiji.

"Možemo mnogo da pomognemo, kada policija odluči da joj treba naša pomoć i kada je život deteta u neposrednoj opasnosti. Tada, preko naše široke mreže članova i eksperata, krećemo u akciju, a dosadašnje iskustvo je pokazalo da možemo uspešno da reagujemo", ističe osnivač i predsednik ovog udruženja Frank Hun (48).

Ovaj Holanđanin je najpre osnovao organizaciju u svojoj zemlji koja je ubrzo postala deo tamošnjih policijskih službi, pa je, ohrabren nacionalnim iskustvom, sa svojim saradnicima pokrenuo evropski "ogranak", u martu 2013. godine. Cilj organizacije je da bude faktor spasavanja života u otmicama, uz uklanjanje birokratskih, pravnih, geografskih i jezičkih prepreka.

"Odmah u televizijskim i radio programima, na internetu, i preko ostalih kanala za komunikaciju, u svim zemljama sa kojima imamo saradnju, a gde bi otmičar mogao da se nađe s detetom, šaljemo podatke, sliku i opis kako je dete bilo obučeno u momentu nestanka, gde je viđeno poslednji put i slično. Vlasti u državi to, naravno, mogu da urade i same, ali mi predstavljamo dodatnu, međunarodnu podršku. Ako nas policija dovoljno brzo alarmira, velike su šanse da pomognemo u spasavanju" naglašava naš sagovornik.

Pogledajte i Virtuelno kidnapovanje - novi trend na društvenim mrežama

Čitav posao obavlja 20 saradnika, a svime se rukovodi iz male kancelarije na Trgu Šuman u središtu evropskog administrativnog kvarata. Ova neprofitabilna međunarodna organizacija je najveća evropska građanska inicijativa, sa čak tri miliona učesnika. Njeni članovi su policijske organizacije, ministarstva i nevladine organizacije, kao i 150 poslanika Evropskog parlamenta.

Eksper za informacione tehnologije Frank Hun je na ideju da osnuje "Amber alert Holandiju" došao 2008. godine, najpre u svojoj zemlji, kada se njegov prijatelj Karl, zaposlen u holandskoj policiji, vratio s obuke u oblasti traženja nestale dece u SAD.

"Moj sin Ronalds, koji je tada imao šest godina, bio je oboleo od leukemije, pa sam, kao mnogi ljudi u tim slučajevima, želeo da uradim nešto plemenito da spasem drugu decu. Ubrzo smo postali primer uspešne saradnje između građana i nadležnih službi. U 75 odsto slučajeva pronašli bismo oteto dete", ističe Hun čiji se sin, inače, kasnije izlečio.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.