Akne, maljavost, pojačano znojenje i rast grudi su samo neki od simptoma koje devojčive imaju kada uđu u pubertet. Obično se javljaju od 10. do 12. godine, a poslednjih godina je evidentno da deca sve ranije ulaze u pubertet. Preuranjen razvoj je postojao i ranije, ali se to sada pretvorilo u masovnu pojavu i češći je kod devojčica.

Pogledajte i Pubertet: Šta roditelji devojčica moraju znati o prvom menstrualnom ciklusu

Do fizičkih i psihičkih promena u organizmu dolazi zbog rada hormona. Rezultati nekoliko studija pokazali su da je oko 20 proceneta dece ušlo u adolescentsku fazu u 8. godini! Kao uzrok tome naučnici navode tri teorije. Najčešće tvrde da je u pitanju hrana i kozmetički proizvodi, tačnije "hemikalije" koje im se dodaju da bi duže trajali. Takođe, krivci su mleko i meso životinja, kojima se ubrizgava hormon rasta da bi brže napredovale. Postoji i mišljenje da je preterana gojaznost kod dece glavni krivac za prerano sazrevanje, jer telo luči više hormona.

Pogledajte i Da li je moj predškolac u pubertetu?

Studija u SAD pokazala je da je čak 60 odsto gojaznih devojčica sazrelo pre od vršnjakinja. Rani pubertet može da ima mnogo negativnih posledica. Deca ranije stupaju u seksualne odnose i češće im se događa neželjena trudnoća. Veći je rizik od raka dojke, a tokom života može da dođe do poremećaja u radu jajnika.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.