Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci otkrivaju: Kako bebe vide svet oko sebe?

Svaki roditelj se bar jednom zapitao da li ih i kako vidi njihova bebica. Sada je nauka dala odgovor...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uz pomoć tehnologije, matematike i prethodnih saznanja o vizuelnoj percepciji novorođenčadi, naučnici su konačno uspeli da pokažu odraslima kako mala deca percipiraju okolinu. 

Povezane vesti

Stručnjaci koji su sproveli istraživanje na Univerzitetu u Oslu, ove nedelje objavili su rezultate svoje studije koja je proučavala kako deca vide svet oko sebe, tačnije koje izraze lica svojih roditelja i ljudi u njihovoj blizini uopšte mogu da prepoznaju i sa koje udaljenosti.

Rezultati studije pokazali su kako novorođenčad u dobi od dva do tri dana života mogu da vide lica, pa čak i emotivne ekspresije na udaljenosti od 30 centimetara, što je zapravo neka prosečna udaljenost između lica deteta i lica majke dok doji.

Ako se ta udaljenost poveća na 60 centimetara, slika postaje mutna i neprepoznatljiva pa dete ne može da vidi facijalnu ekspresiju majke...

Povezane vesti

"I ranije su istraživači pokušali da procene šta tačno novorođenče vidi, ali za to su koristili mirnu sliku, a stvarni svet je vrlo dinamičan, stoga smo mi koristili slike u pokretu", objasnio je profesor Svein Magnusen sa Instituta za psihologiju.

  Foto: Kurir/ Oslo Univerzitet

Ovaj profesor je i ranije u svojoj karijeri vodio istraživanja o vizuelnoj percepciji ljudi, a pre 15 godina se našao u jednoj diskusiji s kolegama oko toga mogu li bebe, tačnije novorođenčad da percipiraju svet oko sebe i u kojoj meri. Svi su se složili da ako deca mogu da imitiraju facijalne ekspresije od odraslih osoba, jedini razlog za to moraju biti lica koja se nalaze u pokretu. Tako je i nastala cela studija koja je dovela do ovih otkrića.

Povezane vesti

"Pre nismo imali opremu ni tehničku kompetentnost da testiramo našu ideju, a onda smo pre godinu dana ponovno odlučili da testiramo tezu. Tako da se naše otkriće temelji na ideji koju niko u međuvremenu nije testirao", zaključio je Magnusen.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica