Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krijumčarila ih je u kesama za đubre i kutijama: Upoznajte ženu koja je 2.500 dece spasila sigune smrti (VIDEO)

Pred kraj života, hrabra medicinska setsra Irina Sendler ispričala je svoju neverovatnu životnu priču i otkrila na koji način je uspela da spase 2.500 jevrejske dece sigurne smrti.

  Izvor: Foto: Profimedia

Irena Sendler  koja je kao medicinska sestra prkoseći nacistima spasila od sigurne smrti 2.500 jevrejske dece, krijumčareći ih iz Varšavskog geta u mrtvačkim kesama, kesama za smeće ili u kutijama za alat, odvajajući ih od roditelja i odvodeći na sigurna mesta gde je pronalazila nejevrejske porodice koje bi ih usvojile ili zaštitile.

Ova neopevana heroina je preminula 2008. godine, a njen podvig je bio nepoznat decenijama nakon Drugog svetskog rata. Sendlerova je sebi obezbedila legalnu propusnicu u geto, a izradila je na hiljade lažnih dokumenata za krijumčarenu decu i davala im lažni identitet.

Povezane vesti

Ime svakog deteta je predano beležila, kao i njihov lažni identitet, a spisak sa imenima od 2.500 dece je stavila u teglu koju je zakopala pod jedno drvo, nadajući se da će jednog dana nakon rata neko taj spisak pronaći i spojiti tu decu sa svojim pravim roditeljima i upoznati ih sa njihovom prošlošću.

Kada su saznali za njene aktivnosti, nacisti su je zatvorili i mučili, polomili joj obe noge i ruke, ali ona je odbila da oda svoje saradnike i identitet bilo kog deteta.

  Foto: Profimedia

Pukim slučajem je preživela i nakon rata otkopala teglu kako bi ujedinila decu sa svojim pravim roditeljima rasutim širom Evrope, međutim, većina roditelja te dece je skončala život u gasnim komorama i u nacističkim logorima smrti.

Povezane vesti

Odlikovana je najvišim poljskim odlikovanjem i proglašena za nacionalnog heroja, a proglašena je i za počasnog građanina Izraela.

Pred smrt je izjavila:

"I dalje se osećam krivom što nisam mogla da učinim više".

Pred kraj života, hrabra medicinska setsra Irina Sendler ispričala je svoju neverovatnu životnu priču i otkrila na koji način je uspela da spase 2.500 jevrejske dece sigurne smrti.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica