Slučaj Serene Vilijams opet je pokrenuo neka stara pitanja. Naime, osvajačica 23 pojedinačna grend slema vratila se posle rođenja deteta u akciju u Indijan Velsu gde je stigla do trećeg kola.

Njen sledeći turnir je u Majamiju gde je zbog zaštićenog rejtinga u glavnom turniru, ali nije nijedan od 32 nosioca koji su na osnovu toga slobodni u prvom kolu i priključuju se takmičenju od druge runde.

Tako će trofejna Amerikanka u prvom susretu igrati protiv još jedne igračice koja nije nosilac Naomi Osake, koja je prošlog vikenda slavila upravo u Indijan Velsu, a pobednicu tog dvoboja čeka četvrta na svetu Elina Svitolina.

Bez obzira što je bila osam puta pobednica na Floridi, nije bilo popuštanja za Serenu, ona po pravilima nije nikako mogla biti nosilac iako je taj povlašćeni status zaslužila. Tako misli i direktor turnira Džejma Blejk.

"Pravila oko nosilaca u ženskom tenisu su kazna za igračice poput Serene Vilijams koje se vraćaju posle porodiljskog i trebalo bi da se promene. Ima smisla zaštiti nekoga ko pauzira zbog trudnoće. Pravila bi joj trebala olakšati žreb. Takve stvari ne bi trebalo da se događaju. Ona je osvojila ovu titulu toliko puta da je treba zaštiti", govorio je Blake.

"Ona nije napustila tenis zbog povrede ili zato što je izgubila motivaciju. Ona ima dete, što bi svi trebalo da slave, i kada se vraća trebalo bi da postoji razdoblje u kome bi morala biti nosilac", dodao je.

Inače, po pravilima WTA, Serena ima 12 meseci direktan ulazak na osam turnira (uključujući dva grend slema), zbog zaštićenog rejtinga, ali ne može na njima biti nosilac.

Šef WTA Stiv Simons poručio je da će pravila oko nosilaca biti i dalje preispitivana, 'jer Tur uvek podržava igračice koje se vraćaju na Tur posle trudnoće.'