Ministarstvo prosvete izdalo je preporuku o ishrani đaka u obrazovnim ustanovama. Ograničava se hrana koja je nezdrava i promoviše zdrava ishrana, međutim direktori tvrde da deca nose loše prehrambene navike iz kuće.
Osnovne škole trebalo bi da ograniče prodaju slatkiša, gaziranih napitaka, peciva, slanih grickalica... preporuka je Ministarstva prosvete sadržana u stručnom uputstvu o organizovanju, ostvarivanju i praćenju ishrane učenika u osnovnoj školi, koje je prosleđeno obrazovnim ustanovama. Cilj predloženih mera je promocija pravilne ishrane, podsticanje razvoja zdravstvene kulture i informisanosti o značaju zdrave ishrane.
Iako neće biti stavljen katanac na pekare u školama, direktori su dužni da, kako se navodi u uputstvu, "obezbede deci pristup svežoj i zdravstveno ispravnoj vodi, da ograniče prodaju proizvoda koji sadrže mnogo šećera, gaziranih napitaka, sokova zaslađenih šećerom, peciva od belog brašna, slanih grickalica i prodaju hrane iz samouslužnih aparata". Takođe, poželjno je da u svakodnevnoj ponudi budu voće, salate i salatni obroci. Iz Ministarstva poručuju da "škola treba da stvori zdravo okruženje koje podržava prihvatanje zdravih izbora u ishrani".
U školama kažu da je nejasno kako ograničiti prodaju nezdravih proizvoda. Pitanje upućeno "piscima" uputstva je kako deci zabraniti da za užinu kupuju kifle, pogačice, krofne, sendviče, pice, gazirane sokove... Ima i onih koji su pokušali da promene ponudu u pekari, ali to nije dalo rezultate. Očigledno je da nisu škole te koje bi trebalo da uče decu zdravoj ishrani, već su to navike koje se nose iz kuće.
- Ne znam kako mogu da ograničim prodaju proizvoda koji su navedeni u uputstvu, osim da se pekara zatvori, što bi značilo da deca ne bi imala gde da kupe užinu, pošto ne mogu da izađu napolje - objašnjava Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".
Dragaš kaže da su i vlasniku pekare u školi nedavno sugerisali da u ponudi budu kifle i pogačice od heljdinog brašna, što je prihvatio. Međutim, ovo pecivo su kupovali nastavnici, a nijedno dete.
Direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić kaže da škola ima svoju kuhinju u kojoj se spremaju obroci za decu u produženom boravku, koji su u skladu sa nutritivnim standardima i tako će biti i ubuduće.
NARUDžBINE I IZ STUDENTSKE MENZE
Novina koju donosi uputstvo je da će škole moći da naručuju obroke i od učeničkih i studentskih domova koji imaju sopstvene kuhinje za pripremanje obroka.
Kako se navodi, osmoletke su dužne da obrate pažnju prilikom izbora namirnica i ponuđača od kojih će naručivati obroke. Preporučeno je da se biraju namirnice visoke nutritivne vrednosti, da jelovnik bude kvalitetan, obroci hranljivi, da ishrana bude zasnovana na namirnicama prevashodno biljnog, a ne životinjskog porekla.