Osnovne škole trebalo bi da ograniče prodaju slatkiša, gaziranih napitaka, peciva, slanih grickalica... preporuka je Ministarstva prosvete sadržana u stručnom uputstvu o organizovanju, ostvarivanju i praćenju ishrane učenika u osnovnoj školi, koje je prosleđeno obrazovnim ustanovama. Cilj predloženih mera je promocija pravilne ishrane, podsticanje razvoja zdravstvene kulture i informisanosti o značaju zdrave ishrane.

Iako neće biti stavljen katanac na pekare u školama, direktori su dužni da, kako se navodi u uputstvu, "obezbede deci pristup svežoj i zdravstveno ispravnoj vodi, da ograniče prodaju proizvoda koji sadrže mnogo šećera, gaziranih napitaka, sokova zaslađenih šećerom, peciva od belog brašna, slanih grickalica i prodaju hrane iz samouslužnih aparata". Takođe, poželjno je da u svakodnevnoj ponudi budu voće, salate i salatni obroci. Iz Ministarstva poručuju da "škola treba da stvori zdravo okruženje koje podržava prihvatanje zdravih izbora u ishrani".

U školama kažu da je nejasno kako ograničiti prodaju nezdravih proizvoda. Pitanje upućeno "piscima" uputstva je kako deci zabraniti da za užinu kupuju kifle, pogačice, krofne, sendviče, pice, gazirane sokove... Ima i onih koji su pokušali da promene ponudu u pekari, ali to nije dalo rezultate. Očigledno je da nisu škole te koje bi trebalo da uče decu zdravoj ishrani, već su to navike koje se nose iz kuće.

- Ne znam kako mogu da ograničim prodaju proizvoda koji su navedeni u uputstvu, osim da se pekara zatvori, što bi značilo da deca ne bi imala gde da kupe užinu, pošto ne mogu da izađu napolje - objašnjava Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".

Dragaš kaže da su i vlasniku pekare u školi nedavno sugerisali da u ponudi budu kifle i pogačice od heljdinog brašna, što je prihvatio. Međutim, ovo pecivo su kupovali nastavnici, a nijedno dete.

Direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić kaže da škola ima svoju kuhinju u kojoj se spremaju obroci za decu u produženom boravku, koji su u skladu sa nutritivnim standardima i tako će biti i ubuduće.

NARUDžBINE I IZ STUDENTSKE MENZE

Novina koju donosi uputstvo je da će škole moći da naručuju obroke i od učeničkih i studentskih domova koji imaju sopstvene kuhinje za pripremanje obroka.

Kako se navodi, osmoletke su dužne da obrate pažnju prilikom izbora namirnica i ponuđača od kojih će naručivati obroke. Preporučeno je da se biraju namirnice visoke nutritivne vrednosti, da jelovnik bude kvalitetan, obroci hranljivi, da ishrana bude zasnovana na namirnicama prevashodno biljnog, a ne životinjskog porekla.