Studija objavljena u “Proceedings od the Nacional Academy od Sciences”, a sprovedena na Univerzitetu u Floridi bacila je sumnju na tradicionalan stav da deca uče govor prema onome što čuju od roditelja. Čini se da ipak u proces detetovog učenja nije uključen samo proces slušanja, već su snažno uključeni i vizualni elementi.

Naime, stručnjaci su dokazali kako čitanje sa usana, zajedno sa zvukovima koje tiokom govora roditelja dete čuje čine idealnu kombinaciju koja podstiče da deca pre nauče prve reči. Bebe nakon navršenih šest meseci života počinju svoje poglede češće da usmeravaju na usta roditelja dok govore, a nisu više usredsređeni samo na njihove oči kao što je to bilo do tada.

Pogledajte i 4 kratka saveta za pravilan razvoj govora

Naučnici su testirali 180 beba rođenih na engleskom govornom području tokom četiri meseca, šest meseci, 10 meseci i 12 meseci starosti deteta.

Bebama su prikazivani video zapisi žene koja govori na engleskom i španskom jeziku. Kada žena govori engleski bebe stare četiri meseca su gledale u njene oči, bebe stare 6 meseci su gledale podjednako u njena usta i oči, dok su one od osam i 10 meseci gledale isključivo u pokrete usana. Kod beba u 12. mesecu pogled se opet postepeno vraća na oči žene.

Saznajte i Zbog čega je neophodno da razgovarate sa svojom bebom?

Bebe su tako nakon navršenih 12. meseci, kada počinju da izgovaraju svoje prve reči, već savladali strukturu i zvukove jezika, pa više ne moraju da čitaju sa usana i pogled tada vraćaju na mamine oči kako bi saznali društveno značenje pojedinih reči.

Međutim, kada je žena govorila španski, deca su i u 12. mesecu mnogo duže zadržavala pogled na njenim usnama, kao i mlađe bebe, jer im je čitanje sa usana pomoglo da otkriju nepoznato.

Osim dokaza da bebe zaista čitaju sa usana, ovo otkriće može bitno pomoći u ranoj dijagnostici autizma i sličnih poremećaja.

Izvor: Index.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.