Kako je izjavila portparolka Doma zdravlja dr Mihaela Budimski, roditelji će naknadno biti obavešteni o pristizanju vakcina i nastavku imunizacije.

"Do početka marta vakcina je bilo, vakcinacija se uredno obavljala. Međutim, sada zbog nedostatka vakcina ona se obustavlja i građani će biti naknadno obavešteni o pristizanju novih vakcina" rekla je Budimski Tanjugu.


Pročitajte i... Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor


Od prvog januara ove godine, sva deca koja navršavaju dva meseca života, za razliku od prethodnog perioda, imaju pravo na vakcinaciju petovalentnom "Pentaksim" vakcinom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Roditelji dakle više ne moraju da kupuju ovu vakcinu ili da decu vakcinišu dosadašnjim načinom, odnosno sa dve slabije vakcine i ispijanjem još jedne istovremeno.

Pročitajte i... Novi kalendar vakcinacija u Srbiji


Međutim, ukoliko je dete rođeno pre 1. novembra, nemaju pravo na besplatan "pentaksim", već samo ona deca rođena posle 1. novembra, koja će imati tri besplatne vakcinacije u prvoj godini života, kako je to i predviđeno.


Međutim, revakcinacija koja se radi godinu dana posle poslednje vakcinacije takođe neće biti besplatna, već je roditelji ili moraju kupiti ili vakcinisati decu "po starom".

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.