Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako zaslađena pića deluju na devojčice?

Odavno su poznata istraživanja koja su dokazala kako su konzumacija zaslađenih pića i povećan rizik od dijabetesa tipa 2 usko povezani, ali ova tematika nedavno je dobila potpuno novi epilog.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, istraživački tim na Harvard Medical School u Bostonu otkrio je kako devojčice koje često konzumiraju zaslađene napitke imaju veću šansu da prvu menstruaciju dobiju ranije nego njihove vršnjakinje koje ne piju zaslađena pića. Sa unosom mnogo zaslađenih napitaka raste i rizik od obolevanja raka dojke.

Iako je istraživanje sprovedeno na deci u Americi i kod nas sve više raste konzumacija ovih nezdravih napitaka. U istraživanju je dokazano kako u Americi čak 60 odsto ženske populacije, čak i devojčica u uzrastu od dve do 19 godina svakodnevno konzumira slatke napitke.

Povezane vesti

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 5 583 devojčice u uzrastu od devet do 14 godina. Tokom pet godina devojke su ispunjavale upitnike o ishrani i količini unosa zaslađenih pića. Devojke koje su pile više od 3 decilitra zaslađenog pića na dan dobile su menstruaciju 2,7 meseci ranije od onih koje su pile dve ili manje čaše zaslađenih pića nedeljno.

Slatka pića sa dodacima šećera imaju visok glikemijski indeks, znatno viši od prirodnih sokova što izaziva porast nivoa insulina, a povećana koncentracija insulina dovodi do povećane koncentracije polnih hormona, što može izazvati raniju menstruaciju kao do preuranjenog puberteta. Rezultati dodatno zabrinjavaju stručnjake jer ranije dobijene menstruacije ujedno povećavaju rizik od raka dojke za 5%.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica