Vest o rezultatima istraživanja koje je početkom godine sprovela Asocijacija potrošača Srbije (APOS), zajedno sa još 10 potrošačkih organizacija, članica Krovne organizacije potrošača u EU (BEUC), juče je potresla javnost.


Naime, kancerogene materije i jedinjenja koja izazivaju poremećaj hormona, smanjuju plodnost i imaju štetne posledice na mozak novorođenčeta nađeni su u prostirkama za presvlačenje, u pelenama, tekstilnim prostirkama, bodijima i cuclama.

VIŠE O... Srbija: Pronađene kancerogene materije u proizvodima za bebe i decu

"Tako su u tri od 19 bodija pronađeni ftalati, kancerogene i izuzetno opasne materije. iste hemikalije prisutne su i u šest prostirki slagalica i u jednoj tekstilnoj prostirci", upozorava Zoran Andrejić, predsednik UO APOS.

Foto: Apos.rs

On kaže da je od 11 ispitanih pelena u četiri ustanovljeno prisustvo natracena i naftalena, koji su mutageni i kancerogeni, a u jednoj od 10 cucli pronađen je bisfenol A, koji štetno deluje na mozak.

"Ovo istraživanje sproveli smo u saradnji sa 10 potrošačkih organizacija koje su članice krovne organizacije potrošača u EU (BEUC), a ovi proizvodi testirani su u akreditovanim evropskim laboratorijama. Sledeće nedelje znaćemo koliko se tačno opasnih proizvoda može naći na tržištu Srbije i ko su proizvođači istih", ističe Andrejić za Kurir.

Foto: Apos.rs

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, podseća da se dešavalo da roba koja zbog lošeg kvaliteta ne može da se plasira u zemljama EU završi kod nas.

"Razlog za to je što naša regulativa nije usklađena sa evropskom, a nemamo ni odgovarajuće mehanizme kontrole."

U Ministarstvu zdravlja kažu da nisu obavešteni o ovom istraživanju, ali da do sada nisu imali prijavu o "neusaglašenosti tih proizvoda".

"Proizvodi za bebe i malu decu koji dolaze u kontakt sa sluzokožom i kožom obavezno se prilikom uvoza podvrgavaju kontoli zdravstvene ispravnosti", kažu u ministarstvu, upozoravajući roditelje da proizvode za decu ne nabavljaju na pijacama, ulici ili na neki drugi sumnjiv način.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.