Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno otkriveno: Šta svekrve zaista misle o snajama!

Rezultati ankete u kojoj je ispitano 520 svekrva, iznenadili su mnoge...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako svi očekuju da svekrve i snaje žive na ratnoj nozi, čini se da, barem što se svekrva tiče, to jednostavno nije istina.

U Hrvatskoj je, naime, sprovedena anketa gde je ispitano 520 svekrva. Upitnik sastavljen od 20 pitanja vodio ih je kroz neuralgične tačke odnosa svekrva i snaja, a obrada podataka pokazala je samo jedno - srušen je opšteprihvaćen mit kako majke ne trpe supruge svojih sinova.

Čak 65 odsto svekrva svoj odnos sa snajom opisuje dobrim, dok je za 17 odsto svekrva taj odnos čak fantastičan

Zajednički život ili suživot?

Očekivano, pokazalo se da tek manji broj snaja i svekrva žive u zajedničkom domaćinstvu, tek 15 odsto, dok ih u istoj kući, ali u odvojenim domaćinstvima živi samo 14 odsto, pokazuju rezultati istraživanja.

Neverovatno, ali  28 odsto ispitanica svakodnevno se viđa sa svojim snajama, 20 odsto nekoliko puta nedeljno, a 18 odsto nekoliko puta mesečno. Svaka peta svekrva snaju vidi ređe od toga ili gotovo nikada. I kada žive u istoj kući, ali u odvojenim delovima, 29 odsto svekrva ne vidi svaki dan svoju snaju.

Čak 65 odsto svekrva svoj odnos sa snajom opisuje dobrim, dok je za 17 odsto svekrva taj odnos čak fantastičan, 18 odsto svekrva misli da je taj odnos loš ili nikakav. Skoro je jednako dobrim svoj odnos sa snajama ocjenjuju svekrve koje snahe vide svakodnevno, nekoliko puta nedeljno... Zabrinjavajuće, 11 odsto svekrva koje žive pod istim krovom sa snahom misle da je njihov odnos loš.

Povezane vesti

Da im je snaja dobra osoba misli čak 44 odsto svekrva, a da je odlična čak 40 odsto. Da je snaha tek osrednja osoba misli 13 odsto ispitanica, a da je loša - reklo je samo 3 odsto svekrva.

Sin između snaje i majke

Samo 6 odsto ispitanih svekrva misli da njihova snaja nije dobra supruga, dok ih 14 odsto misli da je njihov sin "ipak mogao i bolje proći", 8 odsto ispitanica je jasno reklo kako im snaha narušava odnos sa sinom, dok ih 13 odsto nije moglo reći kakav je taj utecaj. Da snaja nije "zlo koje se isprečilo između majke i sina" misli ostatak od 79 odsto ispitanih svekrva. Ipak, 13 odsto ispitanica je priznalo konflikt sa snahom u kojem je sin stao na supruginu stanu. Tek je 1 odsto svekrva reklo da je sin stao na njihovu stranu u sukobu sa snahom, 18 odsto svekrva smatra da se sin ne želi  da stane između "dve vatre".

Skoro svaka treća svekrva (29 odsto) nije sigurna da ih snaja ceni dovoljno, dok je 9 odst njih sasvim sigurno da ih snaja ne ceni, 60 odsto ih priznaje da ih snaja ponekad traži savet, 16 odsto kaže da je to jako često, dok ih 24 odsto misli da ih snaja nikada ili nedovoljno često traži savet.

Snaja kao domaćica

Čak 62% svekrva misli da njihove snaje odlično brinu o kući, 32 odsto ih kaže da su im snaje osrednje domaćice, dok ih 5 odsto tvrdi da se snaje loše ili nikako brinu o kući. Preostalih 1 odsto misli da snaja, bez njihove pomoći, ne bi uspela da vodi kuću.

Koliko su današnje svekrve emancipirane govori i podatak da ih 83 odsto misli da njihov sin i snaja treba da deliti poslove, 13 odsto ih nije sigurno u to, dok ih samo 4 odsto misli kako podjela na muške i ženske poslove "postoji s razlogom".

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica