Nakon dve nedavno objavljene studije, utvrđeno je da izloženost zračenju bežične frekvencije, takođe poznat kao RF- EMF, izaziva rak, a bežični ruteri i uređaji kao što su tablet, laptop i mobilnih telefoni, svi emituju ovu vrstu zračenja.

Profesor onkologije Lenart Hardel sa još jednim saradnikom pronašao je trostruki rizik sa 25 ili više godina i upotrebe bežičnog telefona u studiji objavljenoj za oktobar 2014 patološke fiziologije.

VIŠE O... Mobilni telefon može biti i rizik za dete

Veoma značajan je nalaz da su ljudi koji su medju prvima koristili mobilne ili bežične telefone, pre 20 godina imaju najveći rizik.

U obe studije, autori navode da bi trebalo RF – EMF smatrati kancerogenenim materijama.

Pogledajte i Kada da nabavite detetu mobilni telefon?

Ove dve studije posledica su objavljivanja slučaja u Francuskoj gde su istraživači otkrili skoro 3 puta povećanje raka mozga sa 896 ili više sati korišćenja mobilnih telefona.

Naučnici apelju da se studentima obezbedi zaštićeno okruženje za obrazovanje, slobodno od bežične radijacije.

Pogledajte i Dečja hrana u mikrotalasnoj pećnici?

Međunarodna agencija SZO za istraživanje raka ( IARC ) 2011. godine je klasifikovala RF zračenje kao ozbiljan rizik po zdravlje i spada u isti kategoriju kao što je duvan, azbest i benzen.

Deca upijaju više zračenja nego odrasli 

Svetska zdravstvena organizacija koja se bavi istraživanjem raka objavila je studiju u kojoj se vidi na koji način kako radijacija utiče na decu a kako na odrasle.

Na snimcima magnetne rezonance je pokazano da mozak deteta mnogo više upija radijaciju od mozga odrasle osobe.

Rizik od tumora

Dokazano je da odrasli koji su još kao deca koristili uređaje sa bežičnim internetom imaju 4 puta veće izglede da dobiju tumor mozga.

Uticaj u trudnoći

Istraživači sa Jejla navode da ova vrsta radijacije može da utiče na nastanak problema u razvoju fetusa. 

Kako tvrde novorođenče bi, zbog zračenja, moglo da ima oslabljenu memoriju.

Izvor: Webtribune

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.