Slušanje muzike na poslu poboljšava tačnost i podstiče brže izvršavanje zadataka, pokazala je studija britanske kompanije Mindlab International

A koju muziku bi trebalo da izaberete, zavisi od toga koji posao radite, kaže neuropsihijatar i vođa studije dr. Dejvid Levis.

PROČITAJTE I...Muzikoterapija u trudnoći

Tako će ljudi koji rade sa brojevima ili koji moraju obraćati pažnju na detalje bolje raditi uz klasičnu muziku jer ona povećava tačnost 12 odsto. Ako posao uključuje unošenje podataka ili postoje tačno određeni rokovi u kojima mora biti završen, najbolji će izbor biti pop muzika. 

PROČITAJTE I...Klasična muzika pozitivno utiče na razvoj mališana

Ispitanici koji su tokom unošenja podataka slušali pop pesme, unosili su ih 58 odsto brže nego kad nisu slušali muziku. Za poslove koji uključuju rešavanje jednačina, najbolji izbor je ambijentalna muzika.

Ako se na poslu bavite rešavanjem problema, tada je najbolji izbor muzika za ples.

PROČITAJTE I...Razvoj muzikalnosti kod dece predškolskog uzrasta

Kako bi slušanje muzike na poslu bilo produktivno, uz žanr potrebno je znati i izabrati prave pjesme - ako se koncentrišete na to da "ulovite" reči pesme ili počnete da se prisećate trenutka u kojem ste prvi put čuli pesmu, to vam neće pomoći da budete produktivniji.

Iako pomaže da se osećate energičnije, muzika vam može odvući pažnju sa izvršavanja zadataka, kažu stručnjaci, pa preporučuju da unutar žanra koji odgovara vašem poslu birate muziku bez reči, kako vam one ne bi odvraćale pažnju.

Izvor: 24 sata.hr