Bebe bolje reaguju na srećan glas pa su naučnici zaključili da uspavanke poboljšavaju bebino pamćenje. Većini roditelja uspavanka služi kako bi se njihova beba brže uspavala, a nemaju u vidu koliko to pozitivno utiče na njenu memoriju.

PROČITAJTE I...Zašto su važne uspavanke

Profesor Ros Flum, koji je predvodio istraživanje, kaže da je ova studija prva koja istražuje kakav je uticaj pozitivnih dešavanja na bebinu memoriju.

S obzirom na to da bebe stare nekoliko meseci ne mogu da govore, naučnici su posmatrali pokrete očiju i koliko dugo zadržavaju pogled na nekoj slici. Ispred njih postavljen je monitor koji je naizmenično emitovao srećne, neutralne i ljute glasove sa određenim geometrijskim figurama. Zatim su istraživači pratili bebinu reakciju pet minuta nakon testa i sledećeg dana. Bebe nisu reagovale na slike geometrijskih figura koje su pratili ljuti glasovi, ali su zato, zadržavali pogled na slikama koje su pratili srećni glasovi.

PROČITAJTE I...Bebe pamte uspavanke koje su čule u maminom stomaku


Naučnici zbog toga savetuju da roditelji svojim bebama češće pevaju uspavanke.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.