U okviru akcije na gradskom trgu u Mladenovcu, juče su ženama deljene ruže i promotivni materijal, nastao u okviru projekta "Psihološko i pravno izlečenje žrtava porodičnog nasilja", koji ova nevladina organizacija sprovodi u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad, uz finansijsku podršku Norveške ambasade u Beogradu.


PROČITAJTE I... Borba protiv nasilja nad ženama tiče se svih nas


Cilj akcije "Trn nasilniku, cvet ženi" je razvijanje osetljivosti prema problemu nasilja nad ženama u našem društvu i uticanje na svest šire javnosti da je nasilje nad ženama zabranjeno i kažnjivo i, iznad svega, nedopustivo.

"Poklanjanjem ruža želimo da pokažemo kako se ustvari treba ponašati prema ženama i kroz taj gest afirmišemo nenasilno ponašanje prema njima. Ruža kao cvet simbolično predstavlja ljubav, ali svojom trnovitom stabljikom opominje da onaj ko dobija ružu može biti i povređen. Zato smatramo da ženama pripada cvet, a nasilniku trnje", istakle su aktivistkinje IAN-a.


PROČITAJTE I... Mislite na sebe, reagujte na nasilje



Na Tribini koja je održana u prostorijama Centra za socijalni rad u Mladenovcu, pored domaćina i organizatora skupa, bili su prisutni i predstavnici svih relevantnih institucija koje se zajedničkim snagama bore protiv nasilja nad ženama, kao i žene, nekadašnje žrtve porodičnog nasilja, koje su, uz podršku institucija, uspele da se izbore za svoja prava.


Generalni zaključak je da su stalni kontakti među nadležnim institucijama vrlo važni i korisni za njihov rad, kao i da je potrebna dodatna edukacija zaposlenih u Centrima za socijalni rad i pravosudnim organima.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.