Na konkurs za ovu laskavu nagradu prijavilo se dvanaest autora, a žiri, u čijem sastavu su bili Snežana Šarančić Čutura, Melanija Rimar i Ivana Miljić, odlučio je da nagradu dobije Ivana Nešić.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je roman Ivane Nešić "pisan vešto, klasično epskim širokim manirom, okom za efektnost detalja, balansiranjem duhovitog i dramatičnog, daje čitaocu i priču, i likove, i ideju koji osvajaju". Takođe, navodi se i da je "avantura u koju se upuštaju autorka i svi njeni junaci, pa i čitaoci, u osnovi jedno narativno uzbudljivo, a idejno mudro doživljavanje folklorne tradicije kao otvorenog prostora, modernog i intrigantnog igrališta savremenog romana za decu".


Nagrada će biti uručena književnici 5. decembra u Novom Sadu.

Glavni junak u knjizi "Tajna nemuštog jezika" je dečak po imenu Mika. Vođen željom da spase svet, ali ne sasvim lišen sebičnih motiva, dečak prolazi kroz čudesne svetove i neobična iskušenja. Nakon susreta sa Zelenbabom, Mika je mislio da ga više ništa ne može iznenaditi, ali kada od kornjače Pauna bude dobio na dar nemušti jezik, otkriće da se grdno prevario. Čitaoci će imati priliku da otkriju u čemu je tajna nemuštog jezika i šta poznanstvo sa Zmijskim Carem može doneti Miki - brak sa lepom Gujicom ili opasnost po čitavu porodicu?

Inače, nastavak romana "Zelenbabini darovi", koji je dobio "Nagradu Neven" za najbolje delo za decu iz oblasti beletristike objavljeno je u 2013. godini.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -  YuMama .