Ova morska bića pripadaju porodici singnatida (lat. Syngnathidae) i mogu se naći u toplim tropskim morima. Naučnici ističu da predstavljaju pravi izuzetak jer su jedine heterogamne vrste kod kojih trudnoća nije rezervisana samo za pripadnice ženskog pola.


Saznajte i Zbog čega je korisno gledati fotografije mladunčadi životinja?

Posebno je zanimljiv morski konjic, koji je ime dobio zbog svog oblika, odnosno činjenica da podseća na šahovsku figuru konjića.

Mužjak morskog konjica je ultimativna zagonetka. Ne samo da ostaju u drugom stanju, negujući jaja u svojoj torbi, već su apsolutno monogamni i ostaju uz svoju partnerku do kraja života.

Pogledajte i Nove bebe u zoo-vrtovima bude nove nade

Posebno je zanimljivo kako kod njih dolazi do začeća: morski konjici se pare preko svojih repova, tako što ženka "prikači" svoju cevčicu za trbuh mužjaka i tamo polaže jaja. U sopstvenom stomaku, mužjak oplođuje jaja i čuva ih u sebi tokom dve do tri nedelje, u zavisnosti od vrste.

I kao svaki dobar tata, on motri na nivo soli u svom stomaku, trudeći se da on ostane isti kao u okruženju, kako bi bebe morskih konjića ostale zdrave.

Pogledajte i Drugarstvo u zoološkom vrtu: Mala deca i velike divlje životinje (FOTO)


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.