Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja, objavljeni u naučnom magazinu "Pedijatrija", pokazali su da se mame daleko češće od očeva obraćaju deci.

Saznajte i Kako bebe uče da izgovaraju reči

U studiji, u kojoj su učestvovale 33 prevremeno rođene bebe, u tom trenutku stare oko jedan mesec, a ponovljeno je kada su bebe imale sedam meseci.

Ono je pružilo zanimljive rezultate. Pre svega, otkrilo je da se majke obraćaju bebama gotovo 90 odsto vremena koje deca provedu budna, dok tate to čine svega 30 posto vremena.

Pogledajte i Sve češća prva reč mališana je - "tablet"!

Takođe, potvrđena je teza da mame interakciju češće ostvaruju s ćerkama, a tate sa sinovima, kao i da devojčice progovore pre dečaka istog uzrasta. To je sasvim normalno i spada u deo normalnog razvoja dece različitog pola.

Mame i tate često nemaju isti pristup kada je u pitanju vaspitanje - očevi su oduvek bili više zainteresovani za igru i neverbalnu komunikaciju, a majke neumorno "guguću" svojim bebama dok ne čuju njenu prvu reč.

Otkrijte i Kada treba potražiti pomoć logopeda

Koliko su meseci imali vaši mališani kada su izgovorili svoje prve reči?


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.