Dalibor i Olivera su se upoznali na planini. Oboje su živeli u planinskim selima opštine Vladičin Han, gde su svakodnevno skupljali plodove planine Čemernik i od toga živeli. Sezona poslova počinje već u maju kada se beru pečurke, a uz pečurke tokom leta ima šumskih jagoda, kupina, malina i borovnica.


VREME JE ZA BEBE: Porodica Bojić iz Jagodine

"Ja sam prostom računicom došao do toga da je mnogo isplativije da provodim veći deo godine na planini. Posao je težak, ali sam svoj gazda i godišnje više zaradim, nego da bilo gde radim za platu", priča Dalibor.

U crnotravskom selu Mlačište koje ima ukupno 17 stanovnika i pet kuća, Dalibor i Jelena su rešili da žive kao podstanari. Vest o trudnoći im je došla kao potvrda njihove ljubavi, ali im je dala i dodatnu volju da opstanu u surovim planinskim uslovima. Njihov najveći problem u tom trenutku bio je to što nisu imali krov nad glavom, dom u kome mogu prezimeti. Srećom, jedan od bivših stanovnika ovog sela, dao im je svoju trošnu kuću i celokupno imanje ustupio na korišćenje.

Opština Crna Trava ima jedva preko 1500 stanovnika, a odliv stanovništva je počeo još pedesetih godina prošlog veka. Tek po neko staračko domaćinstvo je ostalo u crnotravskim selima, a u svim opštinskim školama ima ukupno 52 đaka, sa svega dva prvaka ove godine.



"Nisam želeo da prodam kuću koju je moja majka s mukom gradila, a nema se ni kome. Ja sam već zašao u godine kad mi nije lako da do Mlačišta dođem i moja kuća je obrasla korovom. Jako sam srećan što će se u ovom dvorištu igrati dete i dimiti iz odžaka", kaže čika Slavoljub koji već godinama sa porodicom živi u Nišu.

Kuća u kojoj nema ni struje ni vode, čiji su podovi od zemlje, i na čijoj sredini se nalazi starinsko ognjište, za Dalibora i Oliveru je palata koju će s voljom srediti, koliko god budu mogli, i odgajati tu svoju decu. Čitavo Mlačište i okolna sela, u kojima se poslednje dete rodilo pre 36 godina, su dobili nadu da ovaj kraj neće umreti.


Olivera i Dalibor su brak sklopili 30. jula i to je bio prvi brak zabeležen ove godine u matičnoj knjizi venčanih u ovom kraju.

Opštinske vlasti su izrazile volju i spremnost da pomognu ovom mladom bračnom paru, ali planinski putevi su i dalje najveći problem i prevelika investicija za najmanju i jednu od najsiromašnijih opština u državi.


VREME JE ZA BEBE: Porodica Ružić iz Užica

Oliverina trudnoća je proticala vrlo lagodno po nju, a i beba se lepo razvijala. Jednom mesečno su svojim terenskim vozilom putovali skoro tri sata do Leskovca na lekarske kontrole i nije bilo bojazni od bilo kakvih komplikacija. Do samog porođaja je Olivera išla s Daliborom rame uz rame da bere borovnice. Brzo i lako je 20. avgusta na svet stigao jedan zdrav i živahan dečačić, kome su roditelji dali ime Aleksandar.

Sve buduće mame i tate koji žele da učestvuju u emisiji "Vreme je za bebe" mogu da se jave na broj telefona: 011/630-5734 ili na i-mejl: vera@nira.rs.

Vera Novaković


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.