Naime, zaključeno je da ovoj deci čak pet puta češće biva dijagnostikovan ADHD, i to pre njihove devete godine života. U istraživanju je učestvovalo 233 trudnice koje su nepušači i žive u Njujorku, a ono je trajalo devet godina.

Pogledajte i Izlaganje trudnica zagađenom vazduhu izaziva astmu kod dece?

Studija je analizirala nivoe zagađivača policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH), a istraživači su merili nivo ove supstance u pupčanoj vrpci odmah nakon porođaja, ponavljajući test kada su deca imala tri i pet godina mereći nivo PAH-a u njihovom urinu.

Trinaest malih učesnika je dobilo dijagnozu vrste ADHD-a, sedam neaktivni podtip, a 13-oro dece je imalo oba. 

"Deca koja su bila izložena PAH-u tokom trudnoće imala su pet puta veće šanse za ove simprome", rekla je Drederica erera, prva autorka studije.

Pogledajte i Zagađenje kao faktor rizika za razvoj autizma

Najčešći način unođenja ove supstance u telo je disanjem. Naučnici su utvrdili da ova deca imaju niži IQ kod petoro dece, kao i povećani nivo dečje anksioznosti, depresije i problema s pažnjom u šestoj i sedmoj godini.

Perera je za LiveScience rekla da je jedan od načina da se nerođena deca zaštite, ta da trudnice jednu mnogo svežeg voća i povrća, prenosi B92.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.