Legenda srpskog glumišta, umetnik koji je ostavio neizbrisiv trag u pozorištu, igranom i crtanom filmu i televizijskim serijama, pre svega je bio otac i ponosni deka. Njegova ćerka Ana podarila mu je unuke Isidoru i Saru, a upravo je ljubav prema njima zaslužna za brojne njegove uspešne uloge - one su za njega oduvek predstavljale motornu snagu i inspiraciju. Pre nekoliko godina, Simić je za magazin Story objasnio šta on podrazumeva pod rečju "ljubav".

Pogledajte i 10 najboljih crtanih filmova svih vremena

"To je velika motorna snaga. Ne treba to da bude samo ljubav prema nekoj osobi, to je ljubav prema svemu, životu, prema poslu kojim se baviš, prijateljima, ćerki, unukama. To je ljubav. Čovek bez ljubavi i bez emocija ne može da funkcioniše. Takav sam sazdan, što bi rekao moj otac koji je bio pekar, takav sam zamešen", rekao je tada slavni glumac.


Foto: Petar Đorđević/AMG

Međutim, Nikola Simić je, slažu se kritičari, svoje uspešne role zabeležio zahvaljujući svojoj dečačkoj energiji, koju je imao čak u poznim godinama svog života. I za nju je, ponovo, zadužena ljubav, koju je Simić nazvao svojim eliksirom mladosti.

Pogledajte i 10 najtužnijih filmova za decu

U njegovoj karijeri našli su se neki nezaboravni likovi, koji su umnogome obogatili kulturu naše zemlje - Viktor Emanuel Šandebiz / Poš u legendarnoj "Bubi u uhu", Dimitrije Pantić u "Tesnoj koži", komšija Ostoja u "Srećnim ljudima", Mića u seriji "Ljubav, navika i panika", detektiv Ognjen Strahinjić u "Davitelju protiv davitelja" itd. Međutim, u srcima mnogih koji su odrastali uz "Nindža kornjače" i "Duška Dugouška", Nikola Simić ostaće zapamćen kao Mikelanđelo i Šreder (Sekač), odnosno kao čuveni zec koji je trebalo da skrene desno kod Albukerkija.

On je jednom otkrio kako se našao u ulozi Duška Dugouška.

"Prvi Duško Dugouško bio je Mića Tatić. On je okupio ekipu s Đuzom, Nadom Blam...a onda je jednog dana trebalo ja da glumim Duška. Pitao sam se kako ću ja to, a onda pomislio - isto kao i on. Tako je nastao taj unjkav glas", objasnio je skromno Simić kako se rodilo Duškovo prepoznatljivo "Šefe, koji ti je vrag?".

Pogledajte i 9 dečjih filmova Robina Vilijamsa

Možda bi bilo najbolje završiti priču o Nikoli Simiću rečima kojima je na vest o njegovoj smrti reagovao njegov kolega Voja Brajović. On je "disao s publikom", objasnio je Brajović, objasnivši tako na najjednostavniji mogući način zbog čega će veliki, veliki Nikola Simić ostati zapamćen kao najveći među velikima.

Za kraj, pogledajte kako je ovaj glumac pričao o svom liku Duška Dugouška...

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.