Statistički podaci su veoma ohrabrujući: većina ovih žena rodila je potpuno zdrave bebe!

Pogledajte i Žene koje su imale rak dojke smeju da rađaju

Rak dojke je kod mladih žena izuzetno redak, ističu iz ove institucije, ali je broj obolelih mladih žena, ipak, sve veći. S druge strane, raduje vest da je, samo u Velikoj Britaniji, procenat izlečenih žena mlađih od pedeset godina čak 80 odsto.

Premda retko - tek u 1,3 do 2,4 slučaja na 10.000 trudnoća, do dijagnostikovanja kancera dojke može doći i u drugom stanju. To je veoma stresno za buduće mame, objašnjavaju s Kraljevskog koledža.

Pogledajte i Da li lekovi protiv steriliteta izazivaju rak dojke?

"Dijagnostikovanje raka dojke u trudnoći može biti zastrašujuće. Međutim, tim specijalista, uključujući akušera, babicu i stručnjake za grudi, brine o ovim ženama tokom čitave trudnoće kako bi se postarali da dođe do najboljeg mogućeg ishoda i za majku i bebu", objasnila je Filipa Marsden, direktorka Odbora za informisanje pacijenata ovog koledža.

Naime, trudnicama obolelim od raka je dozvoljeno davati hemioterapiju, ali tek nakon trinaeste nedelje trudnoće jer bi ona ranije mogla izazvati abnormalnosti kod poloda. Bezbedni su i lekovi koji se daju protiv mučnina, kao i steroidi.

Pogledajte i Trudnoćom protiv raka dojke!

Međutim, radioterapija je strogo zabranjena za vreme trudnoće i ovaj vid terapije se odlaže za period po rođenju deteta. Važno je pomenuti i da tamoksifen i herkeptin, lekovi koji se u Velikoj Britaniji piju radi sprečavanja povratka oboljenja, takođe, nisu dozvoljeni.

"Dijagnostikovanje i lečenje raka dojke se poboljšava i danas imamo sve više žena koje preživljavaju ovu bolest", rekla je za Dejli Mejl Ket Broderik, direktorka Ženske mreže Kraljevskog koledža za akušere i ginekologe. "Trudnoća, čini se, ne utiče na to koliko će uspešno lečenje biti."

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.