Tokom protekle decenije, znatno se razvila tehnologija 3D formata, najpre u bioskopima, potom na televiziji, kompjuteru, igrama i na mobilnim telefonima.

Pogledajte i Televizor u dečjoj sobi loše utiče na zdravlje deteta

Francuska agencija za savete o zdravlju navela je da ta tehnologija više pogađa vid dece nego odraslih, jer se u uzrastu od šeste do trinaeste godine "vizuelni sistem aktivno razvija", te je osetljiviji.

Tokom gledanja 3D filma, oko se više zamara jer, po prirodi stvara dvodimenzionalnu sliku.

Saznajte i Kakav je uticaj holivudskih filmova na seksualni život

"Dugo izlaganje 3D slici može dovesti do suvoće oka, udvostručavanja slike, glavobolje, bola u vratu, mogućeg gubitka koncentracije, a u nekim slučajevima i do vrtoglavice", upozorila je agencija.

Agencija savetuje da se korisnici prilikom gledanja takve slike pridržavaju uputstva proizvođača, da se ne približavaju mnogo ekranu i da nastave da nose korektivna sočiva i naočare. Dodaje se da ne treba koristiti ni specijalne naočare poput "Gugl naočara", jer one takođe mogu da štete vidu, prenosi portal Vesti-Online.

Pogledajte i Da li su 3D filmovi štetni za oči i mozak?


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.